ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ο θρυλικός «Ελ Τσάπο»: Αδίστακτος, του άρεσε να σκοτώνει με «χρυσό» καλάσνικοφ και «διαμαντένιο» πιστόλι

Ο θρυλικός «Ελ Τσάπο»: Αδίστακτος, του άρεσε να σκοτώνει με «χρυσό» καλάσνικοφ και «διαμαντένιο» πιστόλι

Ο «βαρόνος» ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, δεν δίσταζε να διατάξει την εκτέλεση ακόμα και μελών της ίδιας του της οικογένειας, ενώ τα δικά του «αγαπημένα» όπλα περιλαμβαναν ένα πιστόλι στολισμένο με διαμάντια και ένα επίχρυσο καλάσνικοφ.

Τα παραπάνω υποστήριξε η κατηγορούσα αρχή στο δεύτερο μέλος της εισαγωγικής τοποθέτησής της, μερικές ώρες μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης του 61χρονου άνδρα, που η Αμερικανική δικαιοσύνη παρουσιάζει ως έναν από τους πιο επικίνδυνους εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η εισαγγελία συνέχισε να σκιαγραφεί το προφίλ ενός αδίστακτου εγκληματία, που σκότωνε εν ψυχρώ τους αντιπάλους του, είτε με το δικό του χέρι είτε με τον «μικρό στρατό» των εκατοντάδων μπράβων που είχε στην διάθεσή του.

Στη συνέχεια η δίκη πέρασε στην ουσιαστική φάση της, με τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων που «καίνε» τον Γκουσμάν αλλά και την «ξενάγηση» των ενόρκων μέσω βίντεο στο τούνελ που χρησιμοποιούσε το καρτέλ για την εισαγωγή της κοκαίνης στις ΗΠΑ.

«Διέταζε τους εκτελεστές του να εντοπίζουν, να απαγάγουν, να βασανίζουν, να ανακρίνουν και να σκοτώνουν τους αντιπάλους του. Ούτε καν τα ίδια τα μέλη της οικογένειας του δεν ήταν ασφαλή», είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ο βοηθός εισαγγελέα Άνταμ Φελς, για τον 61χρονο βαρόνο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο «Ελ Τσάπο» ήταν ο «εγκέφαλος» του καρτέλ Σιναλόα (που ονομάστηκε έτσι από τα ομώνυμα όρη του βορειοδυτικού Μεξικού, τόπο καταγωγής του Γκουσμάν) από το 1989 ως το 2014. Υπό τη διεύθυνσή του, το συγκεκριμένο καρτέλ φέρεται να εισήγαγε παράνομα στις ΗΠΑ πάνω από 154 τόνους κοκαΐνης, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Χρήματα, ναρκωτικά, φόνοι. Μια τεράστια παγκόσμια οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. Αυτό είναι το αντικείμενο της συγκεκριμένης δίκης, και αυτό θα αποδείξουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας», υπογράμμισε ο βοηθός εισαγγελέα. Στα εναρκτήρια σχόλιά του, ο Φελς αναφέρθηκε εκτενώς στο πολυτελές οπλοστάσιο που είχε φτιάξει με τα χρόνια ο Γκουσμάν, το οποίο περιλάμβανε ένα πιστόλι στολισμένο με διαμάντα και ένα επίχρυσο ΑΚ-47, όπλα τα οποία χρησιμοποιούσε όταν επέλεγε να βγάλει ο ίδιος από τη μέση τους εχθρούς του.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, o βαρόνος των ναρκωτικών είναι υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον 33 ανθρώπων.


Μερικούς από αυτούς τους δολοφόνησε μόνος του, ενώ για άλλους έδωσε την εντολή θανάτου, την οποία εκτέλεσαν στη συνέχεια ο μπράβοι του. «Θα δείτε πώς ο Γκουσμάν τραβούσε ο ίδιος τη σκανδάλη. Ήταν πραγματικά το αφεντικό της εγκληματικής οργάνωσης», τόνισε ο Φελς.

Μια μυθική φιγούρα

Ο διαβόητος εγκληματίας, ο οποίος αντιμετωπίζει συνολικά 11 κατηγορίες, δηλώνει αθώος και ισχυρίζεται ότι αποτελεί «αποδιοπομπαίο τράγο» της μεξικανικής κυβέρνησης, κορυφαία στελέχη της οποίας έλαβαν εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες από το καρτέλ του.

Ωστόσο η κατηγορούσα αρχή διαβεβαιώνει τους ενόρκους ότι διαθέτει «βουνό» αποδεικτικών στοιχείων, ανάμεσά τους έγγραφα έκτασης 300.000 εγγράφων και 117.000 ηχητικά αρχεία, που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ήταν ο αρχηγός.

Η Εισαγγελία υποσχέθηκε να αποκαλύψει κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία «της παγκόσμιας ναρκο-αυτοκρατορίας», τα οποία αποκαλύπτουν αναρίθμητα γραπτά μηνύματα και επιστολές. Πάνω από 10 από τα άτομα που έχουν κληθεί να καταθέσουν βρίσκονται ήδη στη φυλακή ή σε ομοσπονδιακό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Φυσικά, ο κατάλογος των ονομάτων των ενόρκων στη δίκη αλλά και των μαρτύρων — πρώην συνεργατών, αλλά και αντιπάλων του — παραμένει άκρως απόρρητος, για λόγους ασφαλείας.


O Τζέφρι Λίχτμαν, συνήγορος υπεράσπισης του «Ελ Τσάπο» φτάνει στο δικαστήριο

Εχθες, ένα πρώην μέλος του καρτέλ αναγνώρισε τον Γκουσμάν ως έναν από τους ηγέτες της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε στους ενόρκους ένα αποκαλυπτικό βίντεο, που τους «ξεναγούσε» στο τούνελ το οποίο συνέδεε το Μεξικό με μια αποθήκη στην Αριζόνα. Μέσω αυτό του τούνελ είχαν εισαχθεί στις ΗΠΑ τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο.

Ειδικότερα, τα μέλη του καρτέλ φέρονται να φόρτωναν δεκάδες πακέτα κοκαϊνης σε μεγάλα καρότσια, τα οποία απλά έσπρωχναν για περίπου 1,5 χλμ, περνώντας από το Μεξικό στις ΗΠΑ χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.

Ο Τζέφρι Λίχτμαν, συνήγορος υπεράσπισης του Γκουσμάν, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης ισχυρίστηκε εχθές ότι ο πελάτης του «ουσιαστικά δεν έλεγχε τίποτα», αφού το πραγματικό αφεντικό του καρτέλ Σιναλόα ήταν ο Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα. Ο συγκατηγορούμενος του «Ελ Τσάπο», που διαφεύγει τη σύλληψη, ήταν ο υπεύθυνος για τις πληρωμές στην Κυβέρνηση και ο πραγματικός εγκέφαλος του καρτέλ, ισχυρίστηκε ο Λίχτμαν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τοποθέτησής του.

Όπως ισχυρίστηκε ο Λίχτμαν, ο μόνος λόγος που ο πελάτης του βρίσκεται σε αυτή τη θέση είναι επειδή «αποτελεί το μεγαλύτερο βραβείο που θα μπορούσε να ονειρευτεί η εισαγγελία» λόγω του υψηλού προφίλ του. «Πρόκειται για μια μυθική φιγούρα» ανέφερε χαρακτηριστικά o Λίχτμαν για τον πελάτη του.

Μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017, ο Γκουσμάν κρατείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας των δύο κινηματογραφικών αποδράσεών του από τις μεξικανικές φυλακές, το 2001 και το 2015. Ακόμη και η σύζυγός του, η άλλοτε βασίλισσα της ομορφιάς Έμμα Κορονέλ, δεν είναι σε θέση να τον επισκέπτεται.

Όπως επισήμανε ο λογιστής του καρτέλ, ο αδελφός του και ο Γκουσμάν έχουν επενδύσει από κοινού σε αποστολές πολλών τόνων κατά τη δεκαετία του 2000. Ο μάρτυρας κατέθεσε πολλές ακόμη λεπτομέρειες για τη δράση του Γκουσμάν, με τον οποίο είχε μιλήσει τηλεφωνικά αρκετές φορές. Στο δικαστήριο, ο Γκουσμάν άκουσε τη μαρτυρία του «λογιστή» του και αδερφού του συνεταίρου του, χωρίς η έκφρασή του να προδίδει ούτε ίχνος συναισθήματος.

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» ήταν επί χρόνια ένα εκ των κορυφαίων αφεντικών του καρτέλ Σιναλόα, στο πλευρό του Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα και είχε επενδύσει προσωπικά στις τεράστια φορτία κοκαΐνης που αποστέλονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αδελφός του Σαμπάδα στο δικαστήριο την Τετάρτη. Ο Χεσούς Σαμπάδα, 57 ετών, κατέθεσε τη δεύτερη ημέρα της πολύκροτης δίκης του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν. Ο μάρτυρας, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ από το Μεξικό το 2012 και συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές, έδωσε μια λεπτομερή εικόνα την εσωτερική λειτουργία του καρτέλ, που φέρεται να αποκόμισε δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας κοκαΐνη, ηρωίνη, μαριχουάνα και μεθαμφεταμίνες.

Ο Χεσούς Σαμπάδα, ο οποίος έχει πτυχίο στη λογιστική, κατέθεσε ότι ενεπλάκη για πρώτη φορά στο καρτέλ γύρω στο 1987, όταν ανέπτυξε ένα λογιστικό σύστημα για την είσσπραξη χρημάτων από αγοραστές κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος δήλωσε ότι παρέμεινε στην οργάνωση μέχρι τη σύλληψή του από τις μεξικανικές Αρχές το 2008. Μέχρι τότε, όπως κατέθεσε, το καρτέλ τελούσε υπό τη διεύθυνση του αδερφού του, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, και του Γκουσμάν. Ο Σαμπάδα κατέθεσε ότι η δουλειά του περιλάμβανε την παραλαβή φορτίων κοκαΐνης που μεταφέρονταν διά θαλάσσης από την Κολομβία και την εποπτεία μιας αποθήκης στην Πόλη του Μεξικού, όπου φυλάσσονταν τα ναρκωτικά προτού μεταφερθούν λαθραία στις ΗΠΑ.

Μιλώντας ήρεμα και ντυμένος με τη στολή των φυλακών, ο Σαμπάδα περιέγραψε στους ενόρκους πώς η μεταφερόταν η κοκαΐνη σε τάνκερ, οι δεξαμενές των οποίων ήταν γεμάτες κατά το ήμισυ πετρέλαιο, για να αποφευχθεί η ανίχνευση των ναρκωτικών κατά τους ελέγχους στα σύνορα.

Ο Σαμπάδα ανέλυσε επίσης τις μεθόδους χρηματοδότησης διασυνοριακών συμφωνιών για τα ναρκωτικά, εξηγώντας ότι τα ανώτερα και τα μεσαία αφεντικά του καρτέλ της Σιναλόα συχνά συγκέντρωναν τα χρήματά τους, για να επενδύσουν σε αποστολές από την Κολομβία. Κάθε επένδυση, κατανεμημένη ισόποσα στους προμηθευτές της Κολομβίας, απέφερε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως επισήμανε ο λογιστής του καρτέλ, ο αδελφός του και ο Γκουσμάν έχουν επενδύσει από κοινού σε αποστολές πολλών τόνων κατά τη δεκαετία του 2000. Ο μάρτυρας κατέθεσε πολλές ακόμη λεπτομέρειες για τη δράση του Γκουσμάν, με τον οποίο είχε μιλήσει τηλεφωνικά αρκετές φορές. Στο δικαστήριο, ο Γκουσμάν άκουσε τη μαρτυρία του «λογιστή» του και αδερφού του συνεταίρου του, χωρίς η έκφρασή του να προδίδει ούτε ίχνος συναισθήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.