ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Ποροσένκο απόλυτος άρχοντας πριν τις εκλογές που θα… χάσει – Ο ρόλος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Ποροσένκο απόλυτος άρχοντας πριν τις εκλογές που θα… χάσει – Ο ρόλος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Π.Ποροσένκο είχε μια «βολική» ένταση με την Ρωσία για να κηρύξει στρατιωτικό νόμο τουλάχιστον στις ρωσόφονες περιοχές της χώρας.

Ήδη πολλοί από τους Ουκρανούς συλληφθέντες ναύτες έχουν ομολογήσει ότι έδρασαν κατόπιν εντολών για να δημιουργηθεί επεισόδιο με την Ρωσία.

Τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία του ουκρανικού Ναυτικού μαζί με 23 μέλη από τα πληρώματα των ουκρανικών σκαφών έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές ΕΔ και το ερώτημα που πλανάται είναι το εξής: Θα επιχειρήσει το Κίεβο να προχωρήσει σε πόλεμο εναντίον μιας κατά πολύ υπέρτερης στρατιωτικής δύναμης;

Τα ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον των τριών πλοίων της Ουκρανίας στον Πορθμό Κερτς, ένα θαλάσσιο δίαυλο μεγάλης στρατηγικής σημασίας που συνδέει τη Μαύρη με την Αζοφική Θάλασσα όταν αυτά επιχείρησαν να εισέλθουν χωρίς να τηρήσουν τους κανόνες διέλευσης εντός ξένων χωρικών υδάτων.

Μπορεί για την Ουκρανία να μην έχει αναγνωριστεί η ανάκτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, αλλά για τον ρωσικό πληθυσμό της και για την ίδια την Ρωσική Ομοσπονδία αυτό έχει λήξει ως ζήτημα από το 2014 όταν και αποφάσισαν με δημοψήφισμα οι ίδιοι οι κάτοικοι της Χερσονήσου

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι Ουκρανοί ναυτικοί. Μετά από την κατάληψη των ουκρανικών σκαφών και τις συλλήψεις, οι Ρώσοι τοποθέτησαν ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο κατά πλάτος της εισόδου στον Πορθμό Κερτς, μπλοκάροντας εντελώς το θαλάσσιο πέρασμα.

Ενας- ένας οι Ουκρανοί μαζί με τους δύο αξιωματούχους της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU, ανακρίνονται από την FSB και ομολογούν την ενοχή τους.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, πάνω στα ουκρανικά πλοία υπήρχε ειδικό απόσπασμα της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU.

Στο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η FSB, ο αξιωματούχος της SBU, Andrei Drach, είχε λάβει διαταγή να ακολουθήσει το δρομολόγιο Οδησσός-Μαριούπολη. Ενώ απέπλευσε το πλοίο, εισέβαλε στα ρωσικά χωρικά ύδατα αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ρωσικής Ακτοφυλακής η οποία τον συμβούλευε διαρκώς να αποχωρήσει.

Ο Ουκρανός λέει στο βίντεο:

Όταν αγκυροβόλησα, η ρωσική ακτοφυλακή μας προειδοποίησε για ακόμη μια φορά να φύγουμε αμέσως από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας και να μπούμε στη ζώνη των 12 μιλίων και να περιμένουμε περαιτέρω αποφάσεις για το δρομολόγιο μας μέσω των Στενών του Κέρτς.

Επίτηδες παραβιάσαμε τα σύνορα με τη ρωσική Ομοσπονδία” .

Ένας άλλος Ουκρανός αναφέρει στην ανάκριση του:

“Η ουκρανική ναυτική αρμάδα συνέχισε παρά τις προειδοποιήσεις των Ρώσων”.

“Είχαμε διαταγή κατευθείαν από την Διοίκηση μας”.

“Στα πλοία είχαμε όπλα και πυρομαχικά. Γνώριζα ότι αυτές είναι προκλητικές πράξεις και προβοκάτσια” είπε ο Ουκρανός Lesovoy​.

Φυσικά σε αυτό ρόλο έπαιξαν και οι δυτικοί κύκλοι πίσω από τον Π.Ποροσένκο. Το σκεπτικό είναι απλό: Χρειάζεται μια ενέργεια για να αμφισβητηθεί η ανάκτηση της Κριμαίας και να τονιστεί ότι για την Δύση παραμένει ακόμα μια ουκρανική περιοχή ασχέτως του τι θέλουν οι κάτοικοί της (κάτι φυσικά που η Δύση δεν εφάρμοσε στην περίπτωση του σερβικού Κοσόβου, εκεί η γνώμη των πλειοψηφούντων αλβανόφωνων κατοίκων είχε ιδιαίτερη «βαρύτητα»)

Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε μέρος της Ουκρανίας και έως τις 27 Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, με την έγκριση της τοπικής βουλής, επιβεβαιώνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «σπρώχνεται» να κλιμακώσει την κατάσταση.

Ο Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τη βουλή να εγκρίνει κατεπειγόντως την επιβολή του στρατιωτικού νόμου σε ορισμένα εδάφη της Ουκρανίας και για 30 ημέρες, από την 28η Νοεμβρίου και εξής. το αίτημα του Ποροσένκο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 276 βουλευτών έναντι 30 οι οποίοι καταψήφισαν.

Το θέμα είναι αυτό το επεισόδιο ήταν «αθώο» ή το είχε σχεδιάσει ο Π.Ποροσένκο; Θα ματαιώσει τις προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου του 2019 προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία Τις οποίες, σύμφωνα με τα προγνωστικά, θα χάσει;

Αυτός ισχυρίζεται ότι ως πρόεδρος της χώρας πρέπει να έχει αυξημένες εξουσίες σε περίπτωση κανονικής κήρυξης πολέμου με τη Ρωσία.

Ο στρατιωτικός νόμος σημαίνει ότι απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις και τα ΜΜΕ τίθενται υπό κρατικό έλεγχο.

Οι περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες επιβάλλεται ο στρατιωτικός νόμος είναι 5 τμήματα της χώρας που συνορεύουν με τη Ρωσία, δύο στα σύνορα με τον ποταμό Μολδάβα και την Υπερδνειστερία (το αυτονομημένο κομμάτι της Μολδαβίας πέρα από τον Δνείστερο), καθώς και τρία κομμάτια της ακτογραμμής στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

Δηλαδή όπου έχει έντονα ρωσόφωνο πληθυσμό ο οποίος επιθυμεί την ένωση με τον ρωσικό εθνικό κορμό.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι χαρούμενος» με όσα συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μια μέρα μετά τη σύλληψη ουκρανικών πλοίων και πληρώματος από ρωσικές ναυτικές δυνάμεις κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας.

“Δεν είναι καλό…δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι με αυτό”, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το Λευκό Οίκο.

Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με Ευρωπαίους ηγέτες για την εξεύρεση λύσης.

Μήπως όμως η λύση που σκέφτονται ΗΠΑ-ΕΕ είναι η διχοτόμηση της Ουκρανίας μετά από μια μεγάλη πολεμική ήττα και η ένταξη της (ότι απομείνει) μετά στο ΝΑΤΟ;

Γιατί ακόμα και η δυτική Ουκρανία να απομείνει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έχουν πετύχει τον σκοπό τους: Θα έχουν βάλει την Μόσχα στο «στόχαστρο» από απόσταση «αναπνοής»

Με το πρόσχημα της ρωσικής επιθετικότητας θα μπορούν μετά το ίδιο να κάνουν με την Μολδαβία και την Γεωργία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θεωρείται βέβαιο ότι μια ρωσική επέλαση μέχρι την Οδησσό θα ενώσει και τα ρωσόφονα εδάφη της Υπερδνειστερίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.