Η Δομινικανή Δημοκρατία λέει «όχι» στον ΟΗΕ για τη Μετανάστευση

Η Δομινικανή Δημοκρατία λέει «όχι» στον ΟΗΕ για τη Μετανάστευση

Η Δομινικανή Δημοκρατία δεν θα υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, υπό τον φόβο ότι θα την εμποδίσει να ελέγχει τα σύνορά της με την Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Φλάβιο Δαρίο Εσπινάλ.

«Η υιοθέτησή του θα σήμαινε δεσμεύσεις για το δομινικανό Κράτος που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δυνατότητά του να ορίζει τους κανόνες ως προς τη μετανάστευση και να εφαρμόζει αποτελεσματικά τη μεταναστευτική του πολιτική», εξήγησε.

Εκατοντάδες Αϊτινοί προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία καθημερινά.

Σύμφωνα με την εθνική απογραφή των μεταναστών το 2017, που είχε δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο, οι Αϊτινοί αντιπροσωπεύουν το 87,2% του αλλοδαπού πληθυσμού στη Δομινικανή Δημοκρατία, ή έναν πληθυσμό που υπολογίζεται πως φθάνει τους τουλάχιστον 497.825 ανθρώπους.

Το μη δεσμευτικό Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, έκτασης 25 σελίδων, το πρώτο του είδους για το θέμα, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές – προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας- και διατυπώνει περίπου είκοσι προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης κ.λπ..

Αναμένεται να εγκριθεί τη 10η και 11η Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Μαρακές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υιοθετήθηκε τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη από σχεδεόν όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ — με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των ΗΠΑ — αλλά, έκτοτε, οι ανακοινώσεις κυβερνήσεων ότι δεν θα το υπογράψουν ή ότι αναβάλλουν την απόφασή τους πολλαπλασιάζονται, ρίχνοντας βαριά σκιά στη σύνοδο που είναι αφιερωμένη στο ζήτημα και ξεκινά τη Δευτέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.