Υπόθεση Κασόγκι: Στο «φως» απομαγνητοφώνηση των διαλόγων που καταγράφηκαν- «Πες στον δικό σου ότι το πράγμα τελείωσε»

Υπόθεση Κασόγκι: Στο «φως» απομαγνητοφώνηση των διαλόγων που καταγράφηκαν-  «Πες στον δικό σου ότι το πράγμα τελείωσε»

Την πιο πλήρη απομαγνητοφώνηση των διαλόγων που καταγράφηκαν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, την ημέρα, δηλαδή, της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι φέρνει στη δημοσιότητα τo CNN.

Σύμφωνα με την απομαγννητοφώνηση που έκαναν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ο Κασόγκι πριν αφήσει την τελευταία του πνοή είπε τρεις φορές τη φράση «δεν μπορώ να ανασάνω» ενώ, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, ακολούθησαν τηλεφωνήματα των εκτελεστών προκειμένου να ενημερώσουν για την πρόοδο της επιχείρησης. Σύμφωνα με την Άγκυρα τα τηλεφωνήματα αυτά έγιναν σε υψηλόβαθμους σαουδάραβες αξιωματούχους.

Η απομαγνητοφώνηση ξεκινά με την είσοδο του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο κτήριο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος φαίνεται να αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς μιλάει σε κάποιο πρόσωπο και το ρωτάει τι κάνει εκεί. Το πρόσωπο, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το CNN είναι ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας που εργάζεται για τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν. Ο Κασόγκι των γνώριζε από την περίοδο της συνεργασίας τους στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Ο Μουτρέμπ λέει στον Κασόγκι «επέστρεψες» με τον Κασόγκι να απαντά «δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν έξω».

Στη συνέχεια της απομαγνητοφώνησης φαίνεται ότι αρκετοί άνθρωποι πλησιάζουν τον Κασόγκι, ακούγονται θόρυβοι και πολύ γρήγορα ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος αναζητά απεγνωσμένα λίγο οξυγόνο.

Η πηγή του CNN υποστηρίζει ότι στο κείμενο που άκουσε φαίνεται η προσπάθεια του Κασόγκι να ανασάνει. Η φωνή του δημοσιογράφου, μάλιστα, ξεχωρίζει από τις άλλες, αναφέρει η ίδια πηγή. Παρά τις εκκλήσεις του οι τελευταίες ευδιάκριτες λέξεις του Κασόγκι είναι «δεν μπορώ να ανασάνω».

Ακολουθούν αρκετές φωνές με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να αναγνωρίζουν ανάμεσα σε αυτές τη φωνή του επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Σαλάχ Μουχάμεντ αλ Τουμπαίκι.

Στα επόμενα δευτερόλεπτα όσοι έκαναν την απομαγνητοφώνηση χρησιμοποιούν τις λέξεις «ουρλιαχτά» και «κομπασμός» όπως συμβαίνει σε ταινίες όταν δεν μπορεί να γίνει ευδιάκριτο ποιος λέει τι.

Ωστόσο οι Τούρκοι στη συνέχεια καταφέρνουν να ξεχωρίσουν ήχους όπως «πριόνι» και «τομές».

Η απομαγνητοφώνηση αυτή επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι ο Τουμπαίκι στη συνέχεια είπε σε άλλους εκτελεστές να βάλουν ακουστικά και να ακούσουν μουσική «όπως κάνω κι εγώ».

Ακολουθούν τρια τηλεφωνήματα του Μουτρέμπ σε κάποιο πρόσωπο, για το οποίο οι Τούρκοι εκτιμούν ότι είναι στο Ριάντ. Σε ένα από αυτά ακούγεται να λέει «ενημέρωσε τον δικό σου ότι το πράγμα τελείωσε, τελείωσε».

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι το συμπέρασμα που βγαίνει από την απομαγνητοφώνηση είναι ότι δεν ευσταθεί η εκδοχή του Ριάντ ότι ο θάνατος του Κασόγκι συνέβη κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης που πήγε στραβά καθώς σε καμία στιγμή δεν επικρατεί κάποιος πανικός αλλα όλα γίνονται σαν να είναι προγραμματισμένα. Ακόμα και τα τηλεφωνήματα δείχνουν ανθρώπους που ενημερώνουν κάποιους για μια επιχείρηση που πηγαίνει βάσει προγράμματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο η ίδια πηγή προσθέτει ότι δεν υπάρχει, επίσης, και κάποιο στοιχείο που να συνδέει τους εκτελεστές απευθείας με τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.