Βαριές ποινές σε 40 μέλη της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων

Βαριές ποινές σε 40 μέλη της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων

Σήμερα, η τουρκική δικαιοσύνη έλαβε μια πρώτη, ιδιαίτερα αυστηρή απόφαση στο πλαίσιο μιας σειράς διώξεων εναντίον στελεχών της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), μιας οργάνωσης που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, επέβαλε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από τρεις μήνες έως και 17 χρόνια σε 40 Κούρδους ακτιβιστές οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας πως ήταν μέλη «μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι 40 καταδικασθέντες, όλοι από την επαρχία Σιρνάκ, είχαν συλληφθεί το 2009 σε μια μεγάλη επιχείρηση που οδήγησε στο εδώλιο εκατοντάδες Κούρδους — χιλιάδες, σύμφωνα με κουρδικές οργανώσεις.

Η σημερινή απόφαση είναι η πρώτη που ελήφθη στις ανοικτές για το κοινό δίκες εναντίον μελών της KCK μετά από εκείνη την επιχείρηση.

Η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων θεωρείται από τις τουρκικές αρχές η πτέρυγα του PKK η οποία είναι αρμόδια για την δράση στις πόλεις.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί την KCK ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κράτος στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου οι Κούρδοι πλειοψηφούν και ότι το αποπειράται δημιουργώντας μια διοικητική δομή παράλληλη με τους επίσημους θεσμούς.

Διάφορες δίκες βρίσκονται σε διάφορα στάδια σε πολλές τουρκικές πόλεις με στόχο τις «βιτρίνες» του PKK, που είναι, σύμφωνα με τις αρχές, μέσα ενημέρωσης, δικηγορικά γραφεία, πολιτικά κόμματα.

Η απόφαση ακολούθησε την επιβεβαίωση, την Τρίτη από τον Γιαλτσίν Ακντογάν, πολιτικό σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι υφίσταται μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν με σκοπό τον αφοπλισμό των ανταρτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.