ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έρημη πόλη το Στρασβούργο – «Δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά» ομολογούν οι Γάλλοι – «Βροχή» οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία

Έρημη πόλη το Στρασβούργο – «Δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά» ομολογούν οι Γάλλοι – «Βροχή» οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία

Μαύρες οι εικόνες που αντικρίζει κανείς περιδιαβαίνοντας το Στρασβούργο. Ένοπλοι αστυνομικοί παντού ενώ έχουν στηθεί σημεία ελέγχου από τις αρχές ασφαλείας στις γειτονιές και πολλά καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά.

Και όλα αυτά μερικές μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ενώ στην οδό Rue Des Grandes Arcades κηλίδες αίματος διακρίνονται στο οδόστρωμα, σε έναν από τους δρόμους όπου ορισμένα από τα θύματα δέχθηκαν τους πυροβολισμούς.

Συγκινητικές εικόνες εκτυλίσσονται στην πλατεία Kleber, στην καρδιά της πόλης, πολίτες αφήνουν λουλούδια μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη μνήμη των νεκρών.

Πολύ περιγραφικά ο Μπουί, ένας 46χρονος σερβιτόρος στο εστιατόριο Casa Toscana. λέει: «Η χριστουγεννιάτικη αγορά καταστράφηκε. Κανείς δεν θα θέλει να έρθει εδώ. Νομίζαμε ότι ήταν κροτίδες ή ένα αστείο, που είχε να κάνει με τις διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων. Πέρασαν 5 λεπτά προτού ο κόσμος συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε».

Όπως ήταν επόμενο η επίθεση αναμένεται να επιφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα στους τομείς λιανικού εμπορίου και τουρισμού της πόλης.

Ένα από τα πιο κεντρικά εστιατόρια της πόλης, το Saint Sepulcre, σε κοντινή απόσταση από το σημείο που έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, παρέμεινε κλειστό σήμερα έπειτα από απόφαση της διευθύντριας Κλοντ Φρικέρ, καθώς δύο από τους σεφ που έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ που υπέστησαν.

«Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά, παρά τα μέτρα ασφαλείας» είπε ο Ραλφ, ένας συνταξιούχος από το Στρασβούργο, προθέτοντας:«Είναι αδύνατο να απαντήσουμε στις ενέργειες αυτού του παρανοϊκού, δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό ή την παράνοια».

«Λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα και email για ακυρώσεις. Το πλήγμα θα είναι βαρύ» σημειώνει η ρεσεψιονίστ Ελενά Μπονάλ του ξενοδοχείου Kleber.

Από την πλευρά του μιλώντας σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος Ρολάν Ριές τονίζει: «Η ζωή πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά της αύριο. Η χριστουγεννιάτικη αγορά θα ανοίξει ξανά αύριο και εμείς θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις ζωές μας ξανά βασισμένοι στις αξίες μας. Δεν θα επιτρέψουμε οι ενέργειες ενός παρανοϊκού να μας ρίξουν κάτω» είπε από την πλευρά του σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος Ρολάν Ρις.

Να πούμε ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου θα παραμείνει κλειστή και αύριο Πέμπτη, με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης ένας 29χρονος στην πόλη αυτή, όπως ανακοίνωσε ο δήμος.

Ματαιώνονται επίσης οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρκα.

Αντιθέτως, θα λειτουργήσουν κανονικά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και όλοι οι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι.

Ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάν Ρις είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Κάτω Ρήνου, Ζαν-Λικ Μαρξ, “δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας” για την επαναλειτουργία της αγοράς, κυρίως επειδή ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί. Για τον λόγο αυτό “θέλει να την κρατήσουμε κλειστή για άλλες 24 ώρες”, πρόσθεσε.

Με ενός λεπτού σιγή, η Γερουσία χθες το βράδυ και το γαλλικό Κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα, τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο.

Πριν την έναρξη της συνόδου «Ερωτήματα προς την κυβέρνηση» στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα βουλευτή, σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει συνεργασία με τη γερμανική αστυνομία, στην καταδίωξη του δράστη που πιθανώς να ευρίσκεται εκτός συνόρων.

Ο υπουργός δήλωσε, ότι από την αρχή η συνεργασία με τη γερμανική αστυνομία ήταν εξαιρετική. Ετσι όταν σε δεδομένη στιγμή είχαν την πληροφορία ότι ο δράστης πιθανώς να είχε καταφύγει στην πόλη Κελ (Kehl), οι γερμανικές αρχές συνεργάσθηκε άμεσα για την απομόνωση της περιοχής, έως ότου διαπιστώθηκε ότι ο φυγάδας δεν ήταν εκεί.

«Υπήρξε συγχρόνως το κλείσιμο των συνόρων, οι εντατικοί έλεγχοι αλλά και η αποτελεσματική συνεργασία» τόνισε ο Κ. Καστανέρ.

Σύμφωνα με τον υπουργό στις 13 Νοεμβρίου ματαιώθηκε μια απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης που στόχευε στη διαδήλωση της 17ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και υπενθύμισε στους βουλευτές, ότι από το 2013 έχουν ματαιωθεί 56 απόπειρες στη Γαλλία.

Έκανε ειδική αναφορά στην ακούραστη προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει εκ νέου σύντομα η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

«Άφαντος» ο μακελάρης της επίθεσης στο Στρασβούργο – «Αλλάχ Ακμπάρ» φέρεται να φώναζε ενώ πυροβολούσε

Τεράστια αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό του δράστη που επιτέθηκε στη Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 3 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης Σερίφ Σεκάτ φέρεται να φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» (σ.σ. «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»).

Όπως ανέφερε o εισαγγελέας του Παρισίου Ρεμί Χέιτς, «Λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο, τον τρόπο λειτουργίας του, το προφίλ του και τις μαρτυρίες όσων τον άκουγαν να φωνάξει« Allahu Akbar», η αντιτρομοκρατική αστυνομία έχει τεθεί σε δράση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επι ποδός βρίσκονται Γάλλοι και Γερμανοί πράκτορες, οι οποίοι ελέγχουν τα οχήματα και τα τραμ που διασχίζουν τη γέφυρα Europa στον Ρήνο, ενώ εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.