ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στη Μανμπίτζ ο Γιάννης Μουζάλας – Aιφνιδιαστική μετάβαση με τον Κούρδο εκπρόσωπο στην Ελλάδα

Στη Μανμπίτζ ο Γιάννης Μουζάλας – Aιφνιδιαστική μετάβαση με τον Κούρδο εκπρόσωπο στην Ελλάδα

Τη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) της βορειοδυτικής Συρίας επισκέφθηκε ο Γιάννης Μουζάλας την παραμονή της πρωτοχρονιάς, όπου συναντήθηκε με το πολιτικό συμβούλιο της πόλης. Πρόκειται για μια αυτόνομη δημοκρατική αυτοδιοίκηση που αναδείχτηκε μετά την απελευθέρωση από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Τον Γιάννη Μουζάλα συνοδεύει ο διπλωματικός αντιπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας στην Ελλάδα, γιατρός Ιεμπραχέμ Μουσλέμ.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε βλέπετε ότι σχεδόν το 1/3 των μελών του Συμβουλίου της Μανμπίτζ είναι γυναίκες, ενώ στο εν λόγω όργανο εκπροσωπούνται όλες οι εθνότητες της περιοχής.

Ο Γιάννης Μουζάλας δεν περιορίστηκε εντός της Μανμπίτζ. Κινήθηκε και προς το μέτωπο, στα βόρεια της πόλης, στον Σατζόρ, τον παραπόταμο του Ευφράτη που αποτελεί το «σύνορο» μεταξύ των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και της τουρκικής ζώνης.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Έλληνας πρώην υπουργός έφτασε μέχρι τα 200 μέτρα από τον Σατζόρ, όπου οι ντόπιοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία ενάντια στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.

Αν και η επικρατούσα θρησκεία στην πόλη ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.