ΗΠΑ: Είχαν έτοιμο πλάνο για πυρηνικό πόλεμο με την ΕΣΣΔ

ΗΠΑ: Είχαν έτοιμο πλάνο για πυρηνικό πόλεμο με την ΕΣΣΔ

Έρευνα αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ είχαν προετοιμάσει πλάνο για πιθανό πυρηνικό πόλεμο απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

Kι όμως, υπήρχε σχέδιο και πλάνο σε περίπτωση που αυτό το υποθετικό σενάριο γινόταν, δυστυχώς, πραγματικότητα, με εξαιρετικά αναλυτικές πληροφορίες τόσο για την τοποθεσία των στόχων όσο και για τα μέσα – όπλα – που θα χρησιμοποιούνταν σε κάθε περίπτωση.

Ποιo ήταν λοιπόν αυτό το σχέδιο, έκτακτης κατάστασης που θα οδηγούσε πυρηνικό όλεθρο;

Το 2015, το National Archives and Records Administration δημοσίευσε λεπτομερή κατάλογο των πιθανών στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση, παρουσιάζοντας τον αριθμό και την ποικιλία των στόχων στο έδαφός της όπως και στην Ανατολική Ευρώπη και την Κίνα.

Η λίστα περιλαμβάνει πολλούς στόχους για «συστηματική καταστροφή» σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων 179 στη Μόσχα, 145 στο Λένινγκραντ και 91 στο Ανατολικό Βερολίνο. Οι στόχοι αναφέρονται ως DGZ ή «καθορισμένα σημεία μηδέν».

Το έγγραφο των 800 σελίδων, που φέρει την ένδειξη «Top Secret», ονομάζεται «Μελέτη Απαιτήσεων για Ατομικά Όπλα για το 1959».

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεράστιο «υπολογιστικό φύλλο», το οποίο παρήγαγε η Strategic Air Command το 1956 και προβάλλει τι θα μπορούσε και θα έπρεπε να πληγεί σε έναν πιθανό πόλεμο τρία χρόνια αργότερα.

Δημιουργήθηκε σε μια εποχή πριν από τους διηπειρωτικούς ή υποβρύχιους πυραύλους, όταν οι βομβαρδισμοί με αεροσκάφη, ήταν ουσιαστικά το μόνο μέσο για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τότε ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι της Σοβιετικής Ένωσης, με ένα πυρηνικό οπλοστάσιο περίπου 10 φορές μεγαλύτερο.

Εκείνη την εποχή, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές προσπάθησαν να περικυκλώσουν τη Σοβιετική Ένωση με βάσεις βομβαρδιστικών που σε περίπτωση πολέμου θα κατευθύνονταν προς τις μεγαλύτερες σοβιετικές πόλεις, βομβαρδίζοντας προκαθορισμένους στόχους κατά μήκος της διαδρομής.

Το έγγραφο του 1956 καθιστούσε την αεροπορική δύναμη των σοβιετικών, ως πρωταρχικό στόχο (1.100 αεροδρόμια), για να μην προλάβουν να απογειωθούν σοβιετικά βομβαρδιστικά και να κατευθυνθούν προς στόχους στην Ευρώπη και την Αμερική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολλές αεροπορικές βάσεις και κέντρα διοίκησης ήταν μέσα και γύρω από αστικά κέντρα και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ανυπολόγιστου αριθμού αμάχων. Οι στόχοι με τη δεύτερη υψηλότερη προτεραιότητα ήταν εκείνοι της βιομηχανικής υποδομής, μαζί με τον κόσμο που εργάζονταν εκεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.