Τype-81 το θρυλικό κινεζικό τυφέκιο εφόδου πριν κυριαρχήσει το QBZ-95 (βίντεο)

Τype-81 το θρυλικό κινεζικό τυφέκιο εφόδου πριν κυριαρχήσει το QBZ-95 (βίντεο)

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δει κάποιος την εξέλιξη του κινεζικού οπλοστασίου τουλάχιστον σε ότι αφορά τον φορητό οπλισμό.

Τη δεκαετία του 1980, τα τακτικά όπλα της Κίνας ήταν σε μεγάλο βαθμό κατώτερα από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ήταν ως επί το πλείστον οπλισμένος με το τυφέκιο Type- 56, μια αντιγραφή του πρώτου AK-47 και με την καραμπίνα Type-56, μια αντιγραφή του σοβιετικού SKS.

Υπήρξε μια αποτυχημένη προσπάθεια συνδυασμού των χαρακτηριστικών αυτών των τυφεκίων στη δεκαετία του 1960, η οποία κορυφώθηκε με το Type-63, που είχε ενσωματωμένα στοιχεία του μηχανισμού λειτουργίας του AK.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο όπλο ήταν πάρα πολύ βαρύ και δεν είχε την απαιτούμενη λαβή ώστε να ελέγχεται ο βαθμός ανάκρουσης (recoil) στην πλήρως αυτόματη λειτουργία. Παρόλα αυτά ήταν ένα ξεπερασμένο όπλο όταν έκανε την εμφάνισή του, ειδικά σε σύγκριση με το αμερικανικό M16 και το σοβιετικό AKM.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός συνειδητοποίησε αυτή την διαφορά, αυτό το χάσμα και ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός όπλου με πυρομαχικά διαμετρήματος 5.8 χιλιοστών που στην συνέχεια κατέληξε στο περίφημο QBZ-95.

Εντούτοις οι Κινέζοι είχαν ανάγκη από ένα όπλο να αντικαταστήσει το τυφέκιο Type-56 και έτσι προέκυψε το όπλο Type-81, το οποίο δεν ήταν μόνο ένα τουφέκι, αλλά ακόμα ήταν μια δοκιμή των Κινέζων για να δουν αν μπορούν να αναπτύξουν μικρά όπλα από μόνοι τους, αντί να τα αντιγράψουν από άλλα σχέδια.

Σε αντίθεση με το Type-63, το Type – 81 ήταν ένα τακτικό οπλικό σύστημα αμιγώς κινεζικής σχεδίασης.Οι εμπειρίες από τις σινο-βιετναμέζικες συγκρούσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες προσθήκες και βελτιώσεις στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του όπλου, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να εκτοξεύει χειροβομβίδες.

Επίσης τόσο η εμβέλεια του όπλου, όσο και ο βαθμός ακρίβειας βελτιώθηκαν, με αποτέλεσμα το Type-81 να μετατρέπεται συνολικά σε πολύ πιο θανατηφόρο όπλο από ό,τι το Type-56. Συνοπτικά, το Type-81 ήταν αξιόπιστο, ικανό να πυροβολεί περίπου 15.000 σφαίρες κατά μέσο όρο χωρίς να σπάσει τα εξαρτήματα ή να χρειαστεί αντικατάσταση.

Ήταν πιο ακριβές από ένα τυφέκιο τύπου AK διαμετρήματος 7,62×39 χιλιοστών, με μικρότερη ανάκρουση και αν ληφθούν υπόψη οι τακτικές προσθήκες, όπως η εκτόξευση χειροβομβίδων, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό γιατί αγαπήθηκε από τους στρατιώτες που το χρησιμοποιούσαν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι”είδε” την πρώτη του δράση στις συγκρούσεις μεταξύ σινο-βιετναμέζικων συνόρων.

Πλέον, το Type-81 χρησιμοποιείται ακόμα στην Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία και έχει αναβαθμιστεί ώστε να μπορεί να ενσωματώνει σύγχρονα οπτικά εξαρτήματα, ενώ έχει αποδειχθεί πως είναι ένα προσαρμόσιμο σχέδιο.

Και αυτό, γιατί όταν αποκαλύφθηκε μια νέα σειρά κινεζικών τυφεκίων τύπου DMR (Designated marksman rifle) το 2015, αυτά ήταν νέες βελτιωμένες εκδόσεις του Type-81, ακόμα και αν είχαν την ονομασία CS / LR-14.

Αυτά τα νέα DMRs είναι η κινεζική απάντηση για να ανταγωνιστούν άλλα τυφέκια τέτοιου είδους με διαμέτρημα 7.62 χιλιοστών , όπως τα FN-SCAR και SR-25 στην παγκόσμια εξαγωγική αγορά.

Από ότι φαίνεται, το οπλοστάσιο που διέθετε η Κίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μπορεί να έχει εξαιρετικά μεγάλη παρουσία ακόμα και στον 21ο αιώνα

Δείτε βίντεο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.