ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βρετανική Αεροπορία: Αποσύρει τα θρυλικά Panavia Tornado (φωτο-βίντεο)

Βρετανική Αεροπορία: Αποσύρει τα θρυλικά Panavia Tornado (φωτο-βίντεο)

Η Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας, η RAF, έχει πάρει την απόφαση να αποσύρει τα μαχητικά αεροσκάφη Panavia Tornado, τα οποία έχουν λάβει μέρος σε κάθε μεγάλη πολεμική σύρραξη τα τελευταία 40 χρόνια δράσης τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της RAF, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν υπερπτήσεις από μαχητικά Panavia Tornado πάνω από τις βάσεις της RAF σε όλη την Βρετανία.

Τα μαχητικά θα πετούν σε ύψος περίπου 500 ποδών με ταχύτητα 360 κόμβων (414 μίλια).

Ο Διοικητής της 9ης Μοίρας, Αντισμήναρχος James Heeps δήλωσε ότι θα είναι μια «θλιβερή περίσταση».

“Είναι ένα μεγάλο προνόμιο να συμμετέχουμε σε ένα εθνικό γεγονός που επιτρέπει στο κοινό να αποχαιρετήσει ένα λαμπρό αεροσκάφος που υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος των επιχειρήσεων μας για τόσα χρόνια”.

“Είναι επίσης μια θλιβερή περίσταση γιατί θα σημαίνει ότι από το τέλος του επόμενου μήνα το Τορνάδο δεν θα πετάξει ξανά”.

Το Tornado θα αποσυρθεί επισήμως από την υπηρεσία στα τέλη Μαρτίου και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ενδιάμεση περίοδο.

Η πρώτη χρήση του αεροσκάφους σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, όταν 60 μαχητικά Tornado GR1 αναπτύχθηκαν από βάσεις στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.

Δύο χρόνια αργότερα αναβαθμίστηκαν στο πρότυπο GR4, το οποίο έχει πολεμήσει από τότε στον ουρανό του Κοσσυφοπεδίου, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Συρίας.

Θα αντικατασταθούν από τα μαχητικά Eurofighter Typhoon και από τα νέα F-35.

Τις προηγούμενες ημέρες τα Panavia Tornado που βρίσκονταν εκτός Βρετανίας αποχώρησαν από τις βάσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, και επέστρεψαν στην Γηραιά Αλβιόνα.

Με ευκαιρία της “συνταξιοδότησης” των μαχητικών Tornado σας παραθέτουμε ορισμένα βίντεο που δείχνουν τις ικανότητες και την δράση των, πλέον, γηραιών μαχητικών.

Η αεροπορική βάση RAF Marham, η οποία πλέον φιλοξενεί τα F-35, αποχαιρετά τα Tornado.

Tornado καταστρέφει άρματα μάχης στην Λιβύη

Παρέλαση Tornado στο Mach Loop

Μια χαμηλή πτήση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.