ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τουρκία: Διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων Κούρδων για την κηδεία των τριών ακτιβιστριών

Τουρκία: Διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων Κούρδων για την κηδεία των τριών ακτιβιστριών

Σήμερα, δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, μετατρέποντας σε διαδήλωση την κηδεία των τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι.

Οι τρεις γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), δολοφονήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας σε μια ενέργεια η οποία πολλοί εκτίμησαν πως αποτέλεσε μια προσπάθεια να εκτροχιαστεί η εξελισσόμενη προσπάθεια να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και στους αυτονομιστές αντάρτες, έπειτα από τρεις δεκαετίες διεξαγωγής ενός πολέμου χαμηλής έντασης.

Οι ελπίδες ότι ο πόλεμος θα φτάσει στο τέλος του ενισχύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφού η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως συνομιλεί με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Στη συνοικία Μπαγκλάρ, όπου το PKK έχει σθεναρή υποστήριξη, συγκεντρώθηκαν τεράστια πλήθη καθώς τα φέρετρα, καλυμμένα με πράσινο ύφασμα και διακοσμημένα με κόκκινα γαρίφαλα, τοποθετήθηκαν σε νεκροφόρες και περιφέρθηκαν αργά σε δρόμους.

Οι σοροί της Τζανσίζ και των δύο άλλων ακτιβιστριών, της Φιντάν Ντογάν και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ, έφτασαν στην μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας αργά το βράδυ χθες.

«Ο δρόμος των μαρτύρων είναι και δικός μας δρόμος. Το PKK είναι το κόμμα μας! Ζήτω ο ηγέτης Άπο!», φώναζαν πολλοί από τους συγκεντρωμένους, αναφερόμενοι στον Οτζαλάν, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί, νότια της Κωνσταντινούπολης, μετά τη σύλληψή του το 1999. Αργότερα, στα φέρετρα τοποθετήθηκαν σημαίες στα χρώματα του PKK και οι φωτογραφίες των τριών γυναικών.

«Οι καρδιές μας φλέγονται. Τρεις όμορφες νέες σφαγιάστηκαν με τερατώδη τρόπο.

Οι τρεις συντρόφισσές μας σφαγιάστηκαν μόνο και μόνο διότι ήθελαν ελευθερία, μια έντιμη ζωή», είπε δακρυσμένη η βουλευτίνα Αϊσέλ Τουγλούκ, στέλεχος του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, (BDP).

Αναφέρθηκαν μικρά επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικούς, που έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να τους απωθήσουν, αλλά η βία δεν επεκτάθηκε. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε να υπάρξει ηρεμία στην κηδεία και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν «ευαισθησία» αλλά κι «επαγρύπνηση».

Ο Ερντογάν, που επείγεται να δώσει ένα τέλος στη σύγκρουση, έχει πει ότι η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτευχθεί μια συμφωνία ειρήνης είναι ειλικρινής, αλλά επιμένει πως η σκληρή προσέγγιση της Άγκυρας έναντι των αυτονομιστών θα συνεχιστεί.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους του PKK στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη ότι διεξάγονται συνομιλίες με τον Οτζαλάν.

Η διαδικασία αυτή επισκιάστηκε από τις δολοφονίες του Παρισιού, τις οποίες ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να οφείλονται σε μια εσωτερική σύγκρουση στις τάξεις των αυτονομιστών, ενώ το PKK από την πλευρά του έκανε λόγο για ενέργεια είτε του λεγόμενου ‘βαθέως κράτους’ της Τουρκίας, ή ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Ο συμπρόεδρος του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι οι δολοφονίες πρέπει να αποτελέσουν διαχωριστική γραμμή. «Λέμε ότι τώρα είναι η ώρα για ειρήνη. Το φωνάζουμε μπροστά στις σορούς των νεκρών μας. Ας μην αφήσουμε τα παιδιά μας να πεθαίνουν πια. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την αιματοχυσία συνομιλώντας. Μέσω διαπραγματεύσεων μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας. Εάν η διαδικασία προχωρήσει με πίστη, αυτοί οι φόνοι μπορεί να αποτελέσουν σημείο καμπής».

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ασκεί την εξουσία από το 2002, είχε ήδη κατοχυρώσει και ενισχύσει αισθητά τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αντιπροσωπεύει το 15% ως 20% των 75 εκατ. κατοίκων της Τουρκίας.

Κούρδοι πολιτικοί ζητούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν. Ένας Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφτηκε τον Οτζαλάν χθες και συναντήθηκε σήμερα με Τούρκους εισαγγελικούς λειτουργούς. Ο αξιωματούχος έκανε λόγο περί μιας ad hoc επίσκεψης χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η Άγκυρα διατηρεί το δικαίωμα να κρατήσει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συνεπακόλουθης έκθεσης της Επιτροπής, είπε ο αξιωματούχος, παρότι στο παρελθόν οι τουρκικές κυβερνήσεις έχουν δημοσιοποιήσει αυτές τις εκθέσεις.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε σήμερα ότι «η Τουρκία βρίσκεται ακόμη στην αρχή μιας πολύ σημαντικής διαδικασίας. . . πιστεύω ότι όλοι φέρουμε ευθύνες σε αυτή την διαδικασία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.