ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ρουκέτες πλήττουν την Τρίπολη με τουλάχιστον δύο νεκρούς και οκτώ τραυματίες

Ρουκέτες πλήττουν την Τρίπολη με τουλάχιστον δύο νεκρούς και οκτώ τραυματίες

Πολλές ρουκέτες έπληξαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης συνοικίες της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, τον στόχο από την 4η Απριλίου μιας πολύνεκρης επιχείρησης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και ανέφεραν κάτοικοι.

Τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης. Στήλες καπνού υψώθηκαν λίγη ώρα αργότερα στη συνοικία Αμπού Σελίμ, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, που επλήγη από πολλές ρουκέτες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο στην Τρίπολη, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, κατά τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Το πλήγμα καταγράφηκε την ώρα που η Ευρώπη και κράτη του Κόλπου συνεχίζουν να διχάζονται για το πώς πρέπει να αντιδράσουν στην επίθεση του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη — και υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη — Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συζητήσει ένα σχέδιο απόφασης που κατήρτισε η Βρετανία και ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη καθώς και όλες τις κυβερνήσεις που διαθέτουν επιρροή στα αντίπαλα μέρη να πιέσουν για να εφαρμοστεί.

Οι μεγάλες δυνάμεις μοιάζουν να αδυνατούν να διαμορφώσουν συναίνεση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα ανάφλεξη της βίας και της αναρχίας που βασιλεύει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO, το 2011. Η νέα κλιμάκωση εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις του λιβυκού αργού, θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές και πιθανόν θα επιτρέψει σε τζιχαντιστές να εκμεταλλευθούν το χάος, ενώ μοιάζει να ενταφιάζει τα σχέδια του ΟΗΕ να συναφθεί πολιτική συμφωνία και να διεξαχθούν εκλογές.

Απομακρύνονται πρόσφυγες

Την ίδια στιγμή και ενώ οι συγκρούσεις κλιμακώνονταν ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως απομάκρυνε κατεπειγόντως άλλους 150 πρόσφυγες από κέντρο κράτησης στην Τρίπολη διότι κινδύνευαν εν μέσω των εχθροπραξιών, ενώ γνωστοποίησε πως δεν κατάφερε όπως ήθελε να απομακρύνει περισσότερους εξαιτίας της κατάστασης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διευκρίνισε πως μετέφερε τους πρόσφυγες αυτούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από το κέντρο κράτησης Αμπού Σελίμ, στο νότιο τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σε δική της εγκατάσταση, στο κέντρο της πόλης.

«Πρόκειται για μια κούρσα με τον χρόνο για να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί σε ασφαλή καταφύγια», επισήμανε η υποδιευθύντρια της αποστολής της UNHCR στη Λιβύη, η Λουσί Γκαν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε. «Η σύρραξη και η επιδείνωση της κατάστασης ως προς την ασφάλεια περιορίζουν τις δυνατότητές μας», συμπλήρωσε.

Τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 758 έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην Τρίπολη, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το Αμπού Σελίμ είναι ανάμεσα στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών που επλήγησαν από τις μάχες. Η Αρμοστεία, η οποία είχε ήδη απομακρύνει την περασμένη εβδομάδα πάνω από 150 μετανάστες από άλλο κέντρο κράτησης, το Άιν Ζάρα, ανέφερε πως σκόπευε να συνεχίσει την προσπάθεια και να μεταφέρει κι άλλους χθες, όμως αναγκάστηκε να διακόψει την επιχείρηση εξαιτίας της ταχείας κλιμάκωσης των μαχών σε αυτόν τον τομέα.

Οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν χθες έχουν υποστεί ψυχικό «τραύμα» από τις μάχες που εκτυλίσσονται, σημείωσε η UNHCR, διευκρινίζοντας ότι εχθροπραξίες γίνονται περίπου 10 χιλιόμετρα από το σημείο όπου κρατούνταν.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως λύσεις για τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων αποστολών διάσωσης για να μεταφερθούν οι πιο ευάλωτοι από αυτούς εκτός της χώρας», επισήμανε η Γκαν.

Η Αρμοστεία ανέφερε πως πάνω από 400 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πλέον μεταφερθεί στο δικό της κέντρο, όμως πάνω από 2.700 ακόμη είναι πάντα κρατούμενοι, και αποκλεισμένοι, σε περιοχές όπου εκτυλίσσονται μάχες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Λιβύη συνεχίζει να είναι «επικίνδυνος τόπος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», υπογράμμισε η UNHCR. «Όσοι εξ αυτών διασώζονται ή αναχαιτίζονται στη θάλασσα δεν πρέπει να επαναπροωθούνται εκεί», συμπλήρωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.