Φόβοι για επανάληψη των καταστροφικών πυρκαγιών στην Σκανδιναβία το καλοκαίρι

Φόβοι για επανάληψη των καταστροφικών  πυρκαγιών στην Σκανδιναβία το καλοκαίρι

Οι περσινές πυρκαγιές στη Σκανδιναβία προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και μετέτρεψαν σε στάχτη στη Σουηδία σχεδόν 250.000 στρέμματα γης, έπειτα από μια άνοιξη χωρίς βροχοπτώσεις και τον θερμότερο Ιούλιο των δύο και πλέον αιώνων.

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στη χώρα ιδίως στο νότιο τμήμα και η αρχή πολιτικής προστασίας της Σουηδίας (MSB) ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εκδηλώθηκαν 10 «ανησυχητικά» μέτωπα. Ο υπουργός Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ εκτίμησε, ωστόσο, σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ότι η Σουηδία είναι «καλύτερα προετοιμασμένη» σε σχέση με το 2018.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας σύναψε συμφωνία με ιδιωτικές εταιρείες, βάσει τη οποίας προβλέπεται η κινητοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, τουλάχιστον 30 πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Πάντως η ομοσπονδία πυροσβεστών εκτιμά ότι λείπουν 2.800 άνδρες για τη θερινή περίοδο που απειλεί τη Σκανδιναβία.

Οκτώ ελικόπτερα πήραν σήμερα μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ οι πυρκαγιές τέθηκαν όλες «υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο Μάρκους Άρσκογκ, ο εκπρόσωπος τύπου της MSB, στο πρακτορείο ειδήσεων TT. Η σφοδρότερη πυρκαγιά επεκτείνεται σε μια έκταση 3000 στρεμμάτων, κοντά στην πόλη Χέσελχολμ (νότια), όπου 49 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς δεν έχει βρέξει και ο υδράργυρος κινείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, άνω των 20 βαθμών κελσίου τοπικά, «οι επόμενες ημέρες δεν προοιωνίζονται καλές», προειδοποίησε η Ανέλι Μπέργκχολμ Σάντερ, εκ των υπευθύνων για τις επιχειρήσεις, σε μια συνέντευξη τύπου. Στο μεταξύ, στη Νορβηγία εκατοντάδες στρέμματα δασικής γης κάηκαν χθες και σήμερα εξαιτίας της ξηρασίας.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι έθεσαν υπό έλεγχο σε μεγάλο μέρος την πιο απειλητική πυρκαγιά, στην κοινότητα Σοκνντάλ (νοτιοδυτικά), όπου χρειάστηκε να εκκενωθούν 148 νοικοκυριά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.