ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σρι Λάνκα: Δείτε τον τρομοκράτη στο εστιατόριο του ξενοδοχείου λίγα λεπτά πριν την έκρηξη θανάτου (βίντεο-φωτο)

Σρι Λάνκα: Δείτε τον τρομοκράτη στο εστιατόριο του ξενοδοχείου λίγα λεπτά πριν την έκρηξη θανάτου (βίντεο-φωτο)

Ο Ινσάφ Ιμπραχίμ, ένας από τους βομβιστές που σκόρπισαν τον θάνατο την περασμένη Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, στη Σρι Λάνκα, στέκεται ανάμεσα στα τραπέζια του εστιατορίου Taprobane, στο ξενοδοχείο Cinnamon Grand.

Δίπλα του, δεκάδες πελάτες του ξενοδοχείου απολαμβάνουν το πρωινό τους, στον δωρεάν μπουφέ, ανυποψίαστοι ότι ο μελαμψός άνδρας που στέκεται κοντά τους, περιμένοντας νευρικά, πρόκειται να δώσει σε λίγες στιγμές τέλος στη ζωή τους.

Στο κλιπ που δημοσιεύει η Daily Mail, από την κάμερα ασφαλείας του εστιατορίου, o 33χρονος Ινσάφ, αδελφός του Ιλχάλ Ιμπραχίμ (του βομβιστή καμικάζι που «χτυπησε» το ξενοδοχείο Shangri-La) εμφανίζεται να έχει ήδη λάβει θέση για την έκρηξη του θανάτου ανάμεσα στα μελλοντικά του θύματα.

Οι αμήχανες κινήσεις του προδίδουν την νευρικότητά του. Σε λίγες στιγμές πρόκειται να «θυσιαστεί για τον Αλλάχ» παρασέρνοντας μαζί του στον θάνατο, αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Το βίντεο αυτό δημοσιοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες μετά από ένα άλλο, που δείχνει τον Ιλχάλ Ιμπραχίμ, αδερφό του 33χρονου, να μπαίνει χαμογελαστός μαζί με τον συνεργό του στο ασανσέρ του Σανγκρι-Λα, με προορισμό την τραπεζαρία του όπου θα ενεργοποιούσαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Οι δύο άνδρες, απολύτως ψύχραιμοι, εμφανίζονται να συνομιλούν στο ασανσέρ, πιθανώς για τα δολοφονικά τους σχέδια που θα υλοποιούσαν λίγες στιγμές αργότερα.

Τα αδέρφια του τρόμου

Δύο αδελφοί που ζούσαν στο λευκό σπίτι, στους Κήπους Μαχαβέλα, θεωρούνται οι βασικοί πρωταγωνιστές των βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη Σρι Λάνκα, την περασμένη Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 359 άτομα.

Την ευθύνη για τη συντονισμένη επίθεση σε τρεις εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Όταν, λίγο αργότερα, η αστυνομία πήγε να ερευνήσει το σπίτι της οικογένειας, η σύζυγος του Ιλχάμ Ιμπραχίμ, πυροδότησε μια βόμβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν η ίδια και τα τρία παιδιά τους.

Ο Ιλχάλ Ιμπραχίμ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Σρι Λάνκα δεν έχουν ανακοινώσει τις ταυτότητες των βομβιστών, όμως τα ονόματα των αδελφών αναφέρονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο πατέρας τους, ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, έχει συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών. Ο Ιμπραχίμ, ένας εύπορος έμπορος μπαχαρικών και στυλοβάτης της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, είχε έξι γιους και τρεις κόρες – και έχαιρε μεγάλου θαυμασμού απ’ όσους τον γνώριζαν.

Ο Ιλχάμ Ιμπραχίμ, εξέφραζε ανοιχτά την εξτρεμιστική ιδεολογία του και είχε συμμετάσχει σε συναντήσεις της τοπικής ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheed Jamath, σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Ο επιχειρηματίας αδελφός του ήταν πολύ πιο μετριοπαθής. Ήταν επίσης γνωστό σε όλους ότι ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος: έδινε δώρα στους υπαλλήλους του και σε νοικοκυριά που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Ο Ινσάφ είχε παντρευτεί την κόρη ενός πλούσιου χρυσοχόου και δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Ο Ινσάφ Ιμπραχίμ

Οι Αρχές της Σρι Λάνκα ήξεραν για τη δράστη του δικτύου τέσσερις μήνες πριν τις επιθέσεις

Οι Αρχές της Σρι Λάνκα ήξεραν για την ύπαρξη ενός δικτύου εξτρεμιστών του Ισλάμ για περισσότερους από τέσσερις μήνες πριν από τις επιθέσεις που σκόρπισαν τον θάνατο την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με ντόπιους και δυτικούς αξιωματούχους, ήξεραν ότι η οργάνωση σχεδίασε τρομοκρατικά χτυπήματα, και όμως κανείς δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το μακελειό.

Εχθές ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα ζήτησε την άμεση παραίτηση ανώτερων αξιωματούχων της τοπικής Αστυνομίας, οι οποίοι απέτυχαν να μεταβιβάσουν στην κυβέρνηση σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις τις προειδοποιήσεις των Ινδικών Αρχών για την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων, τρεις εβδομάδες πριν τις επιθέσεις του Πάσχα των Καθολικών.

Οι προειδοποιήσεις αυτές είχαν προκύψει μετά από μήνες συνομιλιών ανάμεσα στους ερευνητές των δυο κρατών. Σε αυτές τις συνομιλίες είχαν αναφερθεί όχι μόνο τα σχέδια του τζιχαντιστικού δικτύου, αλλά και τα ονόματα των μελών του, όπως και η ιεραρχία του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.