Μάικ Πομπέο: Αντί για Βερολίνο… Βαγδάτη

Μάικ Πομπέο: Αντί για Βερολίνο… Βαγδάτη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ-Μάχντιτ, δήλωσε μια πηγή της ιρακινής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ιράκ δεν είχε ανακοινωθεί και γίνεται έπειτα από την ακύρωση της επίσκεψής του στο Βερολίνο, λόγω «επειγόντων θεμάτων» που έπρεπε να επιλυθούν σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Η επίσκεψη Πομπέο στο Ιράκ, μια χώρα σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα σήμερα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή βομβαρδιστικών Β-52 στον Κόλπο, σε απάντηση σε πιθανό σχέδιο «επίθεσης» υπό την ηγεσία του Ιράν.

Αυτή η αποστολή δικαιολογείται από «σαφείς και πρόσφατες ενδείξεις ότι οι ιρανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στις αμερικανικές δυνάμεις», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, πιθανότατα θα πρόκειται για αεροσκάφη Β-52. Η δύναμη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει για τη Μέση Ανατολή.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει στη Μέση Ανατολή ένα αεροπλανοφόρο και μια πτέρυγα βομβαρδιστικών, ως αντίδραση στις «ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις» εκ μέρους του Ιράν αλλά και για να δείξουν ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν με «αμείλικτη δύναμη» σε οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, η Τεχεράνη θα ανακοινώσει αύριο ότι θα ξαναρχίσει ένα τμήμα του πυρηνικού προγράμματός της που είχε διακοπεί, σε απάντηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να επισκεφτεί έπειτα το Λονδίνο, σύμφωνα με το Φόρειν Οφις, για να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα, από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.