Γαλλία: Η Παναγία των Παρισίων μπορεί να καταρρεύσει από ισχυρούς ανέμους

Γαλλία: Η Παναγία των Παρισίων μπορεί να καταρρεύσει από ισχυρούς ανέμους

Σοβαρά προβλήματα δομικής αστάθειας στην Παναγία των Παρισίων διαπιστώνει μια νέα έκθεση, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του φημισμένου καθεδρικού της γαλλικής πρωτεύουσας σε περίπτωση που σαρώσουν το Παρίσι άνεμοι ταχύτητας 88 χλμ/ώρα.

Η καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων από την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου προκάλεσε σοκ σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Πάνω από 400 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες, που επεκτάθηκαν γρήγορα στην οροφή του εμβληματικού παρισινού μνημείου, προκαλώντας την κατάρρευση μεγάλου μέρους της,.

Η πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια σώθηκαν, αλλά η πρώτη αποτίμηση των καταστροφών που έκαναν μηχανικοί αποκαλύπτει ότι η ζημιά στο θόλο του ναού, που έχει σκεπαστεί με λευκό κάλυμμα, αποδυνάμωσε δομικά τους τοίχους, που μπορεί να καταρρεύσουν σε περίπτωση σφοδρής κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τον μηχανολόγο μηχανικό του Πανεπιστημίου των Βερσαλλιών, Πάολο Βανούτσι, ολόκληρο το κτίριο μπορεί να καταρρεύσει αν η ταχύτητα των ανέμων φθάσει τα 88 χλμ/ώρα.

Πριν την πυρκαγιά η πέτρινη κτιριακή δομή ήταν αρκετή δυνατή για να αντέξει σε ανέμους ταχύτητας 218 χλμ/ ώρα όπως αναφέρει η Arts Newspaper.

Οι εργασίες για την ενίσχυση του ναού της Παναγίας των Παρισίων προκειμένου να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή της συνεχίζονται / Φωτογραφία: ΑΡ
Το πρόβλημα της δομικής αστάθειας στην Παναγία των Παρισίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των ειδικών, ότι ο στόχος που έβαλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ εντός πενταετίας δεν θα επιτευχθεί κι ότι θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Το «βέλος» του ναού, που αποτεφρώθηκε από τις φλόγες, ενίσχυε ακόμη περισσότερο δομικά το κτίριο και η απουσία του τώρα το αποδυναμώνει, προσθέτει ο Βανούτσι υπογραμμίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα στη φάση της ανοικοδόμησης, που χρηματοδοτείται από μεγάλες δωρεές επιχειρηματιών, πρέπει να είναι η ενίσχυση και η αποκατάσταση του δομικού συστήματος.

Πριν από δύο εβδομάδες η Γαλλική Βουλή ψήφισε ειδικό νομοσχέδιο για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, που αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα και η Γερουσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και πρώην ανώτερο αξιωματούχο της UNESCO, Φρανσέσκο Μπανταρέν, δεν διευθετεί όλα τα τεχνικά ζητήματα, αλλά φροντίζει για τη σύσταση του αρμόδιου κρατικού φορέα που θα επιβλέψει τη διαδικασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.