ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τέλος στα περί αναβολής παράδοσης των S-400 στην Άγκυρα βάζει η Μόσχα: «Θα δοθούν νωρίτερα από τον προγραμματισμό»

Τέλος στα περί αναβολής παράδοσης των S-400 στην Άγκυρα βάζει η Μόσχα: «Θα δοθούν νωρίτερα από τον προγραμματισμό»

Tέλος στην φημολογία ότι μπορεί η Τουρκία να βρει κάποιες δικαιολογίες για να μην παραλάβει τους S-400, έδωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι τα συστήματα παραδίδονται στην Τουρκία νωρίτερα από τον προγραμματισμό κατόπιν αιτήματος από την πλευρά της Άγκυρας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας.

«Οι παραδόσεις πραγματοποιούνται νωρίτερα από το αρχικά προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες, για τις ημέρες και τους μήνες, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα πρέπει να απευθύνετε το ερώτημα. Δεν ασχολούμαστε με αυτό. Όλα προχωρούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Όλα είναι φυσιολογικά», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους και αναφέρει το sputnik.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Τουρκία είχαν καταλήξει σε δανειακή συμφωνία 2,5 δισ. δολαρίων για την αποστολή συνολικά 4 πυροβολαρχίες συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η πρώτη παράδοση προγραμματιζόταν για τον Ιούλιο του 2019.

Καθώς η Άγκυρα προχωρά στην υλοποίηση της συμφωνίας, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να εντείνουν την πίεση κατόπιν των ενστάσεων που έχουν εκφράσει για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία.

Πηγές που όμως δεν κατονομάζονται δήλωσαν την Τρίτη στο Reuters ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα F-35. Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει τους S-400 και να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35.

Οι δύο πηγές δήλωναν ότι το μέτρο εξετάζεται, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Οι Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται στη χρήση των F-35 στην αεροπορική βάση Λιουκ στην Αριζόνα. Άγνωστο παραμένει εάν σε περίπτωση αναστολής της εκπαίδευσής τους, θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ ή αν θα περιμένουν στη βάση να ληφθεί οριστική απόφαση για το μέλλον της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35.

Στις 22 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωνε ότι «η Τουρκία εκπληρώνει με σοβαρότητα όλες τις υποχρεώσεις της στη συμπαραγωγή των αεροσκαφών F-35 και η προσδοκία μας είναι το πρόγραμμα των F-35 να προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πολύ δύσκολα η Άγκυρα δεν θα παραλάβει τους S-400 και οι λόγοι είναι πολλοί: Πρώτα απ’ολα είναι ένα σύστημα το οποίο θα προσδώσει ισχύ στην Τουρκία στον χώρο του Αιγαίου αφού θα το «κλειδώσει» εξολοκλήρου.

Η Άγκυρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό καθώς η τουρκική ΤΗΚ αποκτάει τακτικό πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής ΠΑ.

Η Άγκυρα πορτιμάει την στρατηγική σχέση με την Μόσχα γιατί η Ρωσία είναι διαθέσιμη να δώσει στην Τουρκία, φθηνή ενέργεια, φθηνές πρώτες ύλες, στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Συν τοις άλλοις η ερντογανική διακυβέρνηση θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον ηθικό αυτουργό που διοργάνωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 με σκοπό την ανατροπή-δολοφονία του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλη αυτή η φημολογία περί αναβολής παράδοσης τω S-400 κυρίως διαρρέεται από την Άγκυρα για να κερδίσει χρόνο εν αναμονή του καλοκαιριού και για να χαλαρώσουν οι οικονομικές επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας, το οποίο είναι ένα θέμα που απασχολεί την τουρκική ηγεσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.