Χονγκ Κονγκ: Αναστολή ν/σ για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα

Χονγκ Κονγκ: Αναστολή ν/σ για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανέστειλε σήμερα επ’ αόριστον τη διαδικασία υιοθέτησης του νομοσχεδίου που έχει στόχο να επιτραπεί η έκδοση υπόπτων για να δικασθούν στην ηπειρωτική Κίνα, μετά την οργή και τις μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες τις οποίες προκάλεσε σ’ αυτόν τον ασιατικό χρηματοπιστωτικό κόμβο.

Σε μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση από το 1997 που το Χονγκ Κονγκ πέρασε σε κινεζική κυριαρχία, η Λαμ δήλωσε πως το νομοθετικό σώμα της πόλης θα σταματήσει τις εργασίες για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου. Τα επόμενα βήματα θα αποφασισθούν έπειτα από διαβουλεύσεις με διάφορα μέρη, πρόσθεσε.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν πορεία την περασμένη Κυριακή στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους οργανωτές της πορείας. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους, οι οποίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αντιμετωπίσθηκαν από την αστυνομία με δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, βυθίζοντας την πόλη στην αναταραχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ καθώς και ξένους και Κινέζους υπηκόους που ζουν ή ταξιδεύουν στην πόλη, έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες ότι μπορεί να απειλήσει το κράτος δικαίου το οποίο υποστηρίζει το διεθνές οικονομικό στάτους του Χονγκ Κονγκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.