ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ασχημη εξέλιξη: «Σπάει» τα όρια εμπλουτισμού ουρανίου το Ιράν! – Καταρρέει η συμφωνία JCPOA

Ασχημη εξέλιξη: «Σπάει» τα όρια εμπλουτισμού ουρανίου το Ιράν! –  Καταρρέει η συμφωνία JCPOA

Το Ιράν θα ξεπεράσει τα διεθνώς συμφωνημένα επίπεδα των επιπέδων χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου σε 10 ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα o Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού ενημέρωσε ότι η χώρα θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού στο 20%, σημαντικά πιο κοντά σε επίπεδο υλικού βόμβας, για χρήση σε τοπικούς αντιδραστήρες.

Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κρέμεται από μια κλωστή.

Το Ιράν θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) εκτός και αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις σώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν πέρσι οι ΗΠΑ, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός βουλευτής μιλώντας στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars.

«Δεν απομείνει πολύς χρόνος μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο των 60 ημερών που έδωσε το Ιράν στους Ευρωπαίους για να διασώσουν τη συμφωνία (σ.σ. του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης). Μετά από αυτό το Ιράν θα διακόψει την εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων», προειδοποίησε ο Μοτζταμπά Ζολνούρ, επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικών στο κοινοβούλιο.

Όπως γίνεται φανερό, στα χέρια της Ευρώπης βρίσκεται η τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015. Αρκεί και οι υπόλοιποι υπογράφοντες βρουν έναν τρόπο για να προστατέψουν την Τεχεράνη από τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή και η Γαλλία μπορεί ακόμη να εργαστεί με τις άλλες (χώρες) που υπέγραψαν τη συμφωνία και να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στη διάσωσή της σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», φέρεται να είπε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον νέο πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τεχεράνη. Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της περιοχής ούτε του κόσμου.

Να υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA) κάλεσε το Βερολίνο την Τεχεράνη.

«Αναμένουμε και καλούμε το Ιράν να υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του από την Συμφωνία και βάση των αξιολογήσεων σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της Τεχεράνης αποτελούν οι έλεγχοι της ΙΑΕΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Για το ίδιο θέμα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ σημείωσε ότι «το Ιράν γνωρίζει καλά τις γερμανικές θέσεις και εναπόκειται πλέον στο ίδιο να αποφασίσει», ενώ τόνισε ότι για την Γερμανία δεν τίθεται θέμα «περιορισμένης» συμμόρφωσής του προς τα συμφωνηθέντα.

«Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι – και αυτό κάνουμε – να πούμε στο Ιράν ότι ζητούμε την τήρηση της Συμφωνίας. Για ένα πιθανό «μετά», θα πρέπει ενδεχομένως να συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα. Εναπόκειται όμως στην ΙΑΕΑ, η οποία κρίνει εάν το Ιράν τηρεί την συμφωνία ή όχι», διευκρίνισε η κυρία ‘Αντεμπαρ και πρόσθεσε: «Από τη δική μας σκοπιά είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον, αλλά και προς το συμφέρον της πολιτικής ασφάλειας του Ιράν να τηρηθεί η Συμφωνία».

«Αν η Τεχεράνη αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, θα το κάνει ανοιχτά»

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν αρνήθηκαν την κατηγορία ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι αν η Τεχεράνη αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, έναν δίαυλο ζωτικής σημασίας για τις θαλάσσιες μεταφορές και την πετρελαϊκή βιομηχανία, θα το κάνει ανοιχτά.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν, υποστράτηγος Μοχαμάντ Μπακερί, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αναφορικά με τα νέα επεισόδια στον Περσικό Κόλπο… Αν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αποφασίσει να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των Στενών του Χορμούζ, είναι από στρατιωτικής άποψης αρκετά ισχυρή για να το πράξει πλήρως και ανοιχτά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.