Ιράν: Στη δημοσιότητα φωτογραφία με drone που καταρρίπτεται – Είναι το αμερικανικό;

Ιράν: Στη δημοσιότητα φωτογραφία με drone που καταρρίπτεται – Είναι το αμερικανικό;

Tο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσιοποίησε φωτογραφία από κατάρριψη drone, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται γι’ αυτό που ισχυρίζεται το Ιράν ότι κατέρριψαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η φωτογραφία απεικονίζει ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίπτεται. Το IRNA δεν διευκρινίζει εάν πρόκειται για φωτογραφία αρχείου, ή φωτογραφία του αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που κατέρριψαν οι Φρουροί της Επανάστασης, όπως υποστηρίζει το Ιράν.

Σύμφωνα με το IRNA, το συγκεκριμένο αμερικανικό drone, που φέρεται να καταρρίφθηκε πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, δεν πρόκειται απλώς για ένα μικρό συμβατικό μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος, αλλά για ένα RQ-4 Global Hawk, μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους, ικανό να πετά σε μεγάλο υψόμετρο προκειμένου να διεξάγει αναγνωριστικές αποστολές.

Επιβεβαιώνει Αμερικανός αξιωματούχος

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε όταν βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Χορμούζ από ιρανικό πύραυλο εδάφους- αέρος, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το drone ήταν ένα MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Προς το παρόν δεν είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της κατάρριψης.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η Northrop Grumman, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι το Triton μπορεί να πετάει επί 24 ώρες συνεχώς, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 10 μιλίων και έχει ακτίνα δράσης 8.200 ναυτικών μιλίων.

«Κανένα αεροσκάφος των ΗΠΑ δεν επιχειρούσε στον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα»

Ωστόσο, νωρίτερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή.

«Κανένα αεροσκάφος των ΗΠΑ δεν επιχειρούσε στον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα», διαβεβαίωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Έρμπαν απέφυγε να κάνει άλλα σχόλια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.