Η Βρετανία αρνήθηκε να δώσει διαπιστεύσεις σε δημοσιογράφους του RT και του Σπούτνικ

Η Βρετανία αρνήθηκε να δώσει διαπιστεύσεις σε δημοσιογράφους του RT και του Σπούτνικ

Τα ρωσικά μέσα RT και Sputnik δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο εξαιτίας «του ενεργού ρολου τους» στην παραπληροφόρηση, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Πολλοί υπουργοί και σχεδόν χίλιοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα λάβουν μέρος σε αυτό το συνέδριο –με συνδιοργανωτή τον Καναδά– που θα διεξαχθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Όμως «δεν δώσαμε διαπιστεύσεις στο RT και το Sputnik λόγω του ενεργού ρόλου τους στη διάδοση της παραπληροφόρησης», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση για το RT, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εκτίμησε ότι ισοδυναμεί με «πολιτική διάκριση». Η άρνηση χορήγησης διαπίστευσης έρχεται μετά από «μια πολύμηνη εκστρατεία δυσφήμισης» εκ μέρους των βρετανικών αρχών, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία, αναφερόμενη στη στάση που τηρεί το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, το Ofcom, απέναντι στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ofcom έκρινε ότι το RT παραβίασε τον κανόνα περί αμεροληψίας, στο ρεπορτάζ του για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι, τον Μάρτιο του 2018.

Η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης» έχει ως στόχον να ενισχύσει τη συνεργασία των μμε σε θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων και με το φαινόμενο των fake news. Η δικηγόρος και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τρόπους για την προστασία των δημοσιογράφων.

Οι μοναδικές τρεις χώρες που δεν έχουν προσκληθεί είναι η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Βενεζουέλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.