Αφγανιστάν: Τα βρίσκουν Ταλιμπάν και αξιωματούχοι – Δεσμεύονται για «οδικό χάρτη για ειρήνη»

Αφγανιστάν: Τα βρίσκουν Ταλιμπάν και αξιωματούχοι – Δεσμεύονται για «οδικό χάρτη για ειρήνη»

Θετικά φαίνεται πως καταλήγει η προσπάθεια των Ταλιμπάν, διαφόρων αξιωματούχων και αντιπροσώπων αφγανικών οργανώσεων για να έρθει ειρήνη στο Αφγανιστάν.

Όλες οι πλευρές βρέθηκαν στη Ντόχα του Κατάρ, όπου από την Κυριακή ξεκίνησαν διάλογο, με στόχο να έρθει η ειρήνη στη χώρα, μετά από πολλά χρόνια. Οι συζητήσεις κράτησαν ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (για την Ελλάδα), όπου αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη για την ειρήνη» στη χώρα.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι το επίπεδο της βίας στη χώρα πρέπει να μειωθεί και έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση στην οποία υπόσχονται να δημιουργήσουν τον «οδικό χάρτη για την ειρήνη», που θα συμπεριλάβει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους, καθώς και την αρχή της μη επέμβασης περιφερειακών δυνάμεων στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Στον χάρτη θα συμπεριληφθούν επίσης «εγγυήσεις» για «τα δικαιώματα των γυναικών στα πεδία της πολιτικής, της κοινωνίας, της οικονομίας, της παιδείας και του πολιτισμού, βάσει ενός ισλαμικού πλαισίου ισλαμικών αξιών».

Τη διακήρυξη 700 λέξεων, που υποδέχθηκαν με επευφημίες οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες περί τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στη Ντόχα, ανέγνωσαν στη γλώσσα παστούν, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, πρώην υπουργός του καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001), και στη γλώσσα νταρί η Χαμπίμπα Σαράμπι, αντιπρόεδρος του Ανώτατου Αφγανικού Συμβουλίου για την Ειρήνη, που έχει ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Θέλουν να απεμπλακούν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Η συνάντηση, που συνδιοργάνωσαν η Γερμανία και το Κατάρ και άρχισε προχθές Κυριακή, έλαβε χώρα καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει την απεμπλοκή από το Αφγανιστάν έπειτα από 18 χρόνια στρατιωτικής εμπλοκής, τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία. Περίπου 70 απεσταλμένοι συμμετείχαν στις συνομιλίες στη Ντόχα: πέραν των Ταλιμπάν, παρόντα ήταν μέλη της κυβέρνησης και των πολιτικών ελίτ, αντιπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μέσων ενημέρωσης, αλλά και γυναικείων συλλογικοτήτων.

Η Ουάσινγκτον εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν πριν από τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, που προβλέπεται να διεξαχθούν την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα, όπως επιθυμεί και ο Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος είναι να γίνει «διαπραγμάτευση ώστε να συναφθεί μια συμφωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ειρήνη», εξήγησε ο επικεφαλής Αμερικανός διαπραγματευτής, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συνομιλίες έγιναν χωρίς άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ και επίσης χωρίς να είναι επισήμως παρούσα αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Τα στελέχη της που πήγαν στη Ντόχα βρίσκονταν εκεί «ως πρόσωπα». Οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι, παρότι αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.