ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε ο Χακάν Ατίλα της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε ο Χακάν Ατίλα της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank

Ο Χακάν Ατίλα, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος από ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ.

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε καταδικάσει τον Μάιο του 2018 τον 48χρονο Ατίλα σε ποινή φυλάκισης 32 μηνών κρίνοντάς τον ένοχο ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις. Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ατίλα συνωμότησε με τον έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους ώστε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Ο Ζαράμπ δήλωσε ένοχος και κατέθεσε εναντίον του Ατίλα, περιγράφοντας στο δικαστήριο ένα ευρύ δίκτυο δωροδοκιών που, όπως υποστήριζε, είχε την “ευλογία” του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα μετά την καταδίκη του, κάνοντας λόγο για μια “σκανδαλώδη απόφαση, σε μια σκανδαλώδη υπόθεση”.

Η Halkbank, που αρνήθηκε την όποια παρατυπία, έχει βρεθεί έκτοτε αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα από τις ΗΠΑ σε σχέση με την υπόθεση, την οποία ο Ερντογάν έχει καταδικάσει ως πολιτική επίθεση σε βάρος της κυβέρνησής του.

Ο δικαστής επέτρεψε να συμψηφισθεί η ποινή που εξέτισε ο πρώην τραπεζίτης πριν καταδικασθεί, ένα χρόνο νωρίτερα, και η αποφυλάκισή του ανακοινώθηκε νωρίτερα λόγω καλής του διαγωγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με αναφορές, ο Ατίλα αμέσως μετά την αποφυλάκισή του επισκέφτηκε την αρμόδια υπηρεσία για τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία, όπου αναμένεται να φθάσει την επόμενη εβδομάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.