Στενά του Ορμούζ: Ελεύθερο το δεύτερο τάνκερ – Οργή Βρετανίας κατά Ιράν!

Στενά του Ορμούζ: Ελεύθερο το δεύτερο τάνκερ – Οργή Βρετανίας κατά Ιράν!

Η βρετανική εταιρεία στην οποία ανήκει το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, που το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες ότι κατασχέθηκε από το Ιράν στον Κόλπο, διαβεβαίωσε πως το πλοίο είναι ελεύθερο.

«Οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν με το πλοίο. Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλοι φρουροί το εγκατέλειψαν και το πλοίο είναι ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του. Ολα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή», εξήγησε η εταιρεία Norbulk Shipping σε ανακοίνωσή της.

«Εκτός ιρανικών χωρικών υδάτων»

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε παράλληλα ότι το πετρελαιοφόρο, το Mesdar, βρίσκεται πλέον εκτός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

Σύμφωνα με τη Norbulk Shipping, ένοπλοι ανέβηκαν την Παρασκευή στο κατάστρωμα του υπό σημαία Λιβερίας πλοίου περί τις 19:30 [ώρα Ελλάδας]. Δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τους ενόπλους, αλλά υπογράμμισε πως κατόπιν το σκάφος χάραξε πορεία προς βορρά, προς το Ιράν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι αποχώρησαν από το Mesdar περί τις 23:00 [ώρα Ελλάδας] και το πλοίο μπόρεσε κατόπιν να συνεχίσει ελεύθερο το δρομολόγιό του.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, το Mesdar είχε αποπλεύσει από την Κίνα με προορισμό τη Σαουδική Αραβία.

«Απαράδεκτη αρπαγή δύο πλοίων»

Η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε το βράδυ της Παρασκευής την «απαράδεκτη αρπαγή δύο πλοίων» – βρετανικού και λιβεριανού – από το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την ενέργεια αυτή.

Ωστόσο, ιρανοί αξιωματικοί διέψευσαν σε δηλώσεις τους στο FARS τις πληροφορίες ότι το Mesdar ακινητοποιήθηκε από δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι «κατέλαβε» στα Στενά του Ορμούζ δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία, το Stena Impero.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.