ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο Ν.Τραμπ ξεκινά επαφές με μέλη της Γερουσίας για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο Ν.Τραμπ ξεκινά επαφές με μέλη της Γερουσίας για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Συνάντηση με μέλη της Γερουσίας ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία σχεδιάζει εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

Ο κ. Τραμπ έχει εκμυστηρευτεί σε συμβούλους του πως θέλει να αποφύγει την επιβολή ποινών στην Άγκυρα με αφορμή την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και έχει δώσει σχετικές διαβεβαιώσεις στον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει η εφημερίδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τραμπ έκανε αμφίσημες δημόσιες τοποθετήσεις. Δήλωσε αρχικά πως επί του παρόντος δεν εξετάζει μέτρα σε βάρος της Άγκυρας όμως στην συνέχεια ανασκεύασε, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνησή του «κοιτάζει» το ζήτημα.

Έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η Τουρκία δεν ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση του προκάτοχου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε θέσει αυστηρούς κανόνες για την πώληση του αμερικανικού συστήματος Patriot στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Το Κογκρέσο ωστόσο έχει υιοθετήσει σαφώς πιο σκληρή γραμμή και επιδιώκει την ενεργοποίηση νόμου του 2017, ο οποίος προβλέπει κυρώσεις για οντότητες που εκτελούν σημαντικές συναλλαγές με την ρωσική αμυντική βιομηχανία ή τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Στο πλευρό του Κογκρέσου έχουν ταχθεί προσεκτικά ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με την WSJ, σημειώνοντας δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθεί η εγκατάσταση του ρωσικού όπλου σε εδάφη του NATO.

Ο επίμαχος νόμος του 2017 υποχρεώνει τον πρόεδρο να επιλέξει τουλάχιστον πέντε από κατάλογο 12 δυνητικών κυρώσεων, που κυμαίνονται από ήπια μέτρα όπως η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ έως βαριές ποινές που εν πολλοίς μπλοκάρουν την πρόσβαση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και στο δολάριο.

Ο Λευκός Οίκος έχει την δυνατότητα να αναστείλει την εφαρμογή των κυρώσεων, αλλά μόνον εφόσον καταδείξει στο Κογκρέσο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή ότι ο στόχος των κυρώσεων μειώνει δραστικά τις αξιόποινες συναλλαγές με την Μόσχα.

Ο νόμος για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2019 τροποποίησε τους όρους για την προεδρική αναστολή κυρώσεων. Παρά ταύτα, οι αλλαγές είναι πρωτίστως προς όφελος ασιατικών συμμάχων των ΗΠΑ που δεν είναι μέλη του NATO και διαθέτουν παλιό σοβιετικό εξοπλισμό, με συνέπεια να χρειάζονται ανταλλακτικά.

Ξεχωριστά από τις κυρώσεις για την αγορά των S-400, η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει την οριστικά αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης του stealth μαχητικού F-35. Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο έχουν καταστήσει σαφές πως δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν την συνύπαρξη του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς με το ραντάρ του S-400.

Συνεπώς έχουν διακόψει την παράδοση των 100 αεροσκαφών που ήθελε να αποκτήσει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, έχουν σταματήσει την εκπαίδευση τούρκων πιλότων και μηχανικών κι έχουν δρομολογήσει την μεταφορά του τμήματος παραγωγής των αεροπλάνων που αναλογούσε στην Τουρκία σε άλλες βιομηχανίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.