ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

HRW: Τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν στο Αφγανιστάν καθώς το ΝΑΤΟ αποχωρεί

HRW: Τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν στο Αφγανιστάν καθώς το ΝΑΤΟ αποχωρεί

Τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν στη χώρα καθώς τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αποχωρούν, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων HRW αναφέρει το ΑΠΕ.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν παραμένει κακή και είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την αποχώρηση από τη χώρα, την ερχόμενη χρονιά, των υπό το ΝΑΤΟ δυνάμεων, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η αυξανόμενη διεθνής κόπωση με τον πόλεμο αυτό, που διαρκεί ήδη 11 χρόνια, έχει οδηγήσει σε μείωση της πίεσης επί της κυβέρνησης του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι να περιορίσει το ρόλο των πολεμάρχων, των διεφθαρμένων πολιτικών και άλλων καταχραστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται στην έκθεση.

Το μέλλον της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν είναι πολύ αμφίβολο», δήλωσε ο διευθυντής του HRW για την Ασία Μπραντ Άνταμς.

Η διαφθορά, το περιορισμένο κράτος δικαίου, η κακή διακυβέρνηση και οι καταχρηστικές πολιτικές και πρακτικές στερούν τους πιο ευάλωτους πολίτες της χώρας από τα δικαιώματά τους», τόνισε.

Η κατάσταση των πολιτών αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς θα αποσύρεται σταδιακά η νατοϊκή Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) πριν από την καταληκτική ημερομηνία του τέλους του 2014, οπότε και θα τερματιστεί ο πόλεμος αυτός που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση απηχεί μια αναφορά του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο και στην οποία αναφερόταν πως, παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή προσοχή, τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση Αφγανών που κρατούνται από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας συνεχίζονται.

Στην έκθεση του HRW εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη των γυναικών, με τη διατύπωση φόβων για περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων που ανακτήθηκαν στην εκπαίδευση, την ψήφο και την απασχόληση μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία, το 2001.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ένας νόμος του 2009 με στόχο την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών παραμένει «σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστος» και το 2012 σημειώθηκε ανησυχητική αύξηση στις επιθέσεις εναντίον γυναικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.