ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η Διεθνής Αμνηστία καταγέλλει εκτελέσεις αμάχων και ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας στο Μάλι

Η Διεθνής Αμνηστία καταγέλλει εκτελέσεις αμάχων και ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας στο Μάλι

Σήμερα, η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σε έκθεσή της “μια εικοσαριά” εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων από το στρατό του Μαλί στις βόρειες περιοχές της χώρας και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για μια αεροπορική επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε αμάχους στις 11 Ιανουαρίου, κατά την πρώτη ημέρα της γαλλικής επέμβασης.

“Είναι απολύτως επιτακτικό η Γαλλία και το Μαλί να αρχίσουν μια έρευνα για να προσδιοριστεί ποιος πραγματοποίησε αυτή την αεροπορική επίθεση” με στόχο την πόλη Κόνα (κεντρικό Μαλί) που είχε προκαλέσει το θάνατο πέντε αμάχων —μεταξύ των οποίων μια μητέρα και τα τρία μικρά παιδιά της— στην αρχή της επίθεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκαετάν Μοοτόο.

“Τα αποτελέσματα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα στο σύνολό τους ώστε να καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί αν υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη μκο, γάλλοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως “δεν πραγματοποίησαν” πλήγμα στην Κόνα το πρωί της 11ης Ιανουαρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει εξάλλου πως συγκέντρωσε μαρτυρίες που δείχνουν πως στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την παραμονή της γαλλικής επέμβασης, “ο στρατός του Μαλί συνέλαβε και εκτέλεσε με εξωδικαστικό τρόπο περισσότερους από μια εικοσαριά αμάχους”, κυρίως στη Σεβαρέ (κεντρικό Μαλί).

Και σ’ αυτή την περίπτωση “οι αρχές πρέπει να αρχίσουν αμέσως μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για όλες τις περιπτώσεις εξωδικαστικών εκτελέσεων από τις ένοπλες δυνάμεις και να αναστείλουν τη συμμετοχή οποιουδήποτε μέλους του προσωπικού ασφαλείας είναι ύποπτο για ανάμιξη σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, εκτιμά η μκο, η οποία εκφράζει επίσης ανησυχίες για “εξαφανίσεις” προσώπων που οφείλονται στο στρατό του Μαλί.

Η Αμνηστία, η έκθεση της οποίας συντάχθηκε έπειτα από μια έρευνα δέκα ημερών στις πόλεις Σεγκού, Σεβαρέ, Νιόνο, Κόνα και Ντιαμπάλι, κάνει επίσης λόγο για “κατηγορίες για αυθαίρετες και εσκεμμένες ανθρωποκτονίες” από την πλευρά των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων, κυρίως εκτελέσεις αιχμαλωτισμένων στρατιωτών.

Αυτές οι ένοπλες οργανώσεις εκτέλεσαν έτσι στις 14 Ιανουαρίου στο Ντιαμπάλι πέντε τραυματισμένους στρατιώτες του Μαλί, καθώς κι έναν άμαχο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μκο καταγγέλλει εξάλλου τη στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών απ’ αυτές τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Από την πλευρά της, σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη στο Λονδίνο, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε το στρατό του Μαλί ότι “εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 13 ύποπτους ως μέλη των ισλαμιστικών οργανώσεων” και πως “εξαφάνισε” πέντε άλλους άνδρες τον Ιανουάριο στις πόλεις Σεβαρέ και Κόνα.

Το HRW κατηγορεί εξάλλου τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις στην Κόνα ότι εκτέλεσαν τουλάχιστον επτά στρατιώτες του Μαλί, πέντε από τους οποίους ήταν τραυματίες”, και πως “χρησιμοποίησαν παιδιά ως στρατιώτες στις μάχες”.

“Οι αρχές του Μαλί έκλεισαν τα μάτια μπροστά σ’ αυτά τα πολύ ανησυχητικά εγκλήματα”, δήλωσε η Κορίν Ντούφκα του HRW, η οποία ζήτησε την άμεση διεξαγωγή έρευνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.