ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Περίπου 50 χώρες “σύμμαχοι” των ΗΠΑ στο πρόγραμμα βασανιστηρίων

Περίπου 50 χώρες “σύμμαχοι” των ΗΠΑ στο πρόγραμμα βασανιστηρίων

Περισσότερες από 50 χώρες συμμετείχαν στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το οποίο “ύποπτοι” μεταφέρονταν σιωπηλά σε μυστικές στο εξωτερικό, όπου συχνά βασανίζονταν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Huffington Post, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύεται την Τρίτη από το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας (OSF), 54 κυβερνήσεις συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό, δηλαδή δέχθηκαν να φιλοξενήσουν στη χώρα τους μυστικές φυλακές της CIA και ανέκριναν ή βασάνισαν κρατουμένους που αποστέλλονταν από τις ΗΠΑ.

Η έκθεση αναφέρει επίσης τα ονόματα 136 κρατουμένων, οι οποίοι κάποια στιγμή έγιναν αντικείμενο “έκτακτων παραδόσεων”.

Ο αριθμός των χωρών και τα ονόματα εκείνων που κρατήθηκαν αποκαλύπτει το εύρος του προγράμματος που προωθήθηκε από την κυβέρνηση Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και καταδικάστηκε διεθνώς σε μεγάλο βαθμό.

Τον Δεκέμβριο, η γερουσιαστής Ντιάν Φάινσταϊν καταδίκασε αυτά τα κέντρα κράτησης και ανάκρισης της CIA ως “τρομερό λάθος”.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους δήλωναν ότι ποτέ δεν έστειλαν σκόπιμα υπόπτους τρομοκρατίας στο εξωτερικό, προκειμένου να υποστούν βασανιστήρια, οι χώρες όπου οι κρατούμενοι φέρονται να κατέληγαν  – μεταξύ άλλων η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Συρία – ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν αμφιλεγόμενες τεχνικές ανάκρισης.

Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε να τερματίσει τη χρήση των βασανιστηρίων από τις ΗΠΑ και εξέδωσε διάταγμα για το κλείσιμο μυστικών φυλακών της CIA σε όλο τον κόσμο.

Ο Ομπάμα, ωστόσο, δεν έθεσε οριστικό τέλος στην πρακτική των “έκτακτων παραδόσεων”.Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση είπε ότι βασίζεται σε “διπλωματικές διαβεβαιώσεις” των χωρών υποδοχής κρατουμένων ότι δεν προβαίνουν σε βασανισμό τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.