Νέο θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1: Βρίσκεται δυτικά της Κρήτης – Δεν πάει Τουρκία (φωτο, upd)

Νέο θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1: Βρίσκεται δυτικά της Κρήτης – Δεν πάει Τουρκία (φωτο, upd)

(Aνανέωση από αρχικό κείμενο 9.00) Το διπλωματικό θρίλερ για το ιρανικό τάνκερ, που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον, φαίνεται πως δεν θα έχει σύντομα τέλος καθώς το δεξαμενόπλοιο άλλαξε και πάλι πορεία και πλέον δεν κατευθύνεται προς την Τουρκία.

Τη στιγμή αυτή το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), πλέει δυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με το στίγμα του που αποτυπώνεται στο marinetraffic.

Το Σάββατο το Adrian Darya (πρώην Grace 1), που αρχικά είχε δηλώσει ότι επιδιώκει να φτάσει στην Καλαμάτα, άλλαξε ρότα, δηλώνοντας ως νέο προορισμό τη Μερσίνα, ύστερα από κλιμακούμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις σε όσους το βοηθήσουν. Ελληνικές και κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες είχαν ξεκαθαρίσει στο τάνκερ ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ωστόσο, τα δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv Eikon δείχνουν ότι δεν κινείται πλέον προς την Τουρκία, αλλά βρίσκεται δυτικά της Κρήτης. Δεν μπορούν να προσδιορίσουν, όμως, ποιος είναι ο νέος προορισμός του.

Αν και είχε γίνει γνωστό ότι προορισμός του θα ήταν το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, δεν έχει δηλώσει αυτό το λιμάνι ως το επόμενο που θα “δέσει”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσει να καταπλεύσει σε ελληνικό λιμάνι. Η Αθήνα έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της, έχοντας ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ.

Έτσι, για ακόμα μια φορά η πορεία και ο προορισμός του τάνκερ που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» και στην Αθήνα, αποτελεί ένα μυστήριο.

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη διαμηνύει πως τον προορισμό του πλοίου θα τον αποφασίσει ο ιδιοκτήτης του φορτίου.

“Το Ιράν έχει πωλήσει το πετρέλαιο που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 και ο ιδιοκτήτης του πετρελαίου θα αποφασίσει τον προορισμό του πλοίου” ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του τάνκερ στην Μεσόγειο Θάλασσα.

To τάνκερ πάντως έχει ανάγκη από ανεφοδιασμό σε καύσιμα και τρόφιμα, ενώ όπως φαίνεται αναζητεί τρόπο για να μεταφορτώσει σε άλλο δεξαμενόπλοιο το πετρέλαιο, που μεταφέρει. Το φορτίο του είναι υπερβολικά βαρύ για να περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ και να επιστρέψει στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης (τους οποίους χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση) για αυτό και έχουν δόσει εντολής σύλληψής του από τη στιγμή ,που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.