ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

ΗΠΑ: «Σε ένα… έτος από σήμερα η οριστική έξοδος της Τουρκίας από το F-35 (… και βλέπουμε) αν και δεν το επιθυμούμε»»!

ΗΠΑ: «Σε ένα… έτος από σήμερα η οριστική έξοδος της Τουρκίας από το F-35 (… και βλέπουμε) αν και δεν το επιθυμούμε»»!

Την ώρα που Ερντογάν και Πούτιν συζητούν στη Μόσχα για συμπαραγωγή του Su-57 και του Su-35 οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν την Τουρκία ακόμη ως μέλος του προγράμματος του F-35 λέγοντας πως η οριστική απομάκρυνση της Τουρκίας θα γίνει σε ένα χρόνο από σήμερα και… βλέπουμε.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, η υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα σε θέματα προμηθειών και υποστήριξης Ellen Lord υπογράμμισε πως όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα για την Τουρκία θα εξελίσσονται φυσιολογικά, εκτός μόνο από το F-35.

Η Lord δικαιολόγησε την αναφορά της, λέγοντας ότι το Πεντάγωνο είναι αναρμόδιο να ενεργοποιήσει κυρώσεις, μιας και γι’ αυτές είναι υπεύθυνο το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες στο ζήτημα του F-35 έγιναν, επειδή η γειτνίασή του με το S-400 μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του προγράμματος του Δυτικού μαχητικού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφορικά με το πότε θα τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35 η Lord είπε:

“Η επίσημη έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα γίνει σε ένα έτος από σήμερα, αν και η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός και στρατηγικός μας σύμμαχος, ένας στρατηγικός συνεργάτης μας. Έτσι συνεχίζουμε πάντα να συζητάμε”.

Όλα αυτά την ώρα που Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν σε συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων ενώ η Μόσχα υποσχέθηκε να στείλει μέχρι και Τούρκο αστροναύτη σε τροχιά.

Κατά τα άλλα η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ!

Σχετικά, τέλος, με το τι θα γίνουν τα 4 τουρκικά μαχητικά F-35A, η Lord δήλωσε ότι παραμένουν στην αεροπορική βάση Luke, στην Αριζόνα, και ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί κάτι οριστικό για την τύχη τους.

Στο μεταξύ κάλεσμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400 απηύθυνε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε ανάρτησή στον επίσημο λογαριασμό της Επιτροπής στο Twitter επισημαίνεται ότι η επιβολή κυρώσεων είναι υποχρέωση του προέδρου βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Αφορμή για το νέο κάλεσμα της Επιτροπής ήταν η σημερινή παραλαβή του δεύτερου φορτίου S-400 από την Άγκυρα. «Τα συμφέροντα της Τουρκίας εξυπηρετούνται καλύτερα από τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, όχι με το Κρεμλίνο», σημειώνει η Επιτροπή.

Ο Τραμπ πάντως έχει αποφύγει να κινήσει την διαδικασία των κυρώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρουσιάσει την γειτονική χώρα ως θύμα της άρνησης του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, να πουλήσει το αμερικανικό σύστημα Patriot.

Τυχόν κυρώσεις θα επιβληθούν με βάση τον νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2017 και στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας ή τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο νόμος περιέχει κατάλογο 12 πιθανών κυρώσεων, εκ των οποίων ο πρόεδρος καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε. Τα μέτρα κυμαίνονται από σχετικά ήπια, όπως απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι πολύ αυστηρούς οικονομικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Άγκυρα.

Στα πιο σκληρά μέτρα συγκαταλέγεται η απαγόρευση τραπεζικών συναλλαγών με στοχοποιημένα πρόσωπα. Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να απαγορεύσουν οποιαδήποτε κίνηση των προσώπων – στόχων γίνεται σε ξένο νόμισμα στην δικαιοδοσία τους, και να εμποδίσουν διατραπεζικές συναλλαγές ανάμεσα σε αμερικανικά και τουρκικά ιδρύματα.

Η Ουάσινγκτον έχει επιπρόσθετα τη δυνατότητα να «παγώσει» την πώληση οπλικών συστημάτων και πυρηνικής τεχνολογίας στους στόχους των κυρώσεων.

Το πρακτορείο Bloomberg έχει μεταδώσει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν απόθεμα ανταλλακτικών για αμερικανικά όπλα – όπως τα αεροσκάφη F-16 – ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπάργκο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.