IAEA: Το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία του 2015 – Αύξησε το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου

IAEA: Το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία του 2015 – Αύξησε το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου

Το Ιράν αύξησε περαιτέρω το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διύλισή του σε υψηλότερη καθαρότητα πάνω από τα επιτρεπτά όρια της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (ΚΣΟΔ), συνεχίζοντας να παραβιάζει τη συμφωνία που σύνηψε το 2015 η Ισλαμική Δημοκρατία με την Ομάδα 5+1 και από την οποία αποχώρησε μονομερώς το 2018 η Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει ότι θα αυξάνει σταδιακά τα επιτρεπτά όρια που είχε θέσει η ΚΣΟΔ για τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αντιδρώντας στην μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ και στην επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Ο IAEA, που επιβλέπει την τήρηση της ΚΣΟΔ, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι το Ιράν είχε υπερβεί το όριο των 202,8 κιλών σε αποθέματα ουρανίου και το όριο του 3,6% σχάσιμου υλικού στο οποίο επιτρέπονταν να εμπλουτίζει ουράνιο.

Σχεδόν δύο μήνες μετά, η Τεχεράνη έχει συσσωρεύσει 241,6 κιλά σε αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου και τον εμπλουτισμό σε 4,5%, υπογράμμισε η τετραμηνιαία έκθεση του Οργανισμού προς τα κράτη μέλη.

Η έκθεση περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters

Το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν εξακολουθεί να είναι κατά πολύ μικρότερο από εκείνο που κατείχε πριν την υπογραφή της συμφωνίας του 2015. Το επίπεδο εμπλουτισμού του έχει επίσης μειωθεί από το 20% που είχε φτάσει πριν την ΚΣΟΔ και το σχεδόν 90% που είναι απαραίτητο για την κατασκευή όπλων.

Οι ιρανικές παραβιάσεις της συμφωνίας δεν έχουν ως εκ τούτου μεγάλη σημασία για το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να αποκτήσει αρκετό σχάσιμο υλικό για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας, αν αυτή ήταν η επιδίωξη της Τεχεράνης.

Ωστόσο η συνέχιση των παραβιάσεων από την Ισλαμική Δημοκρατία εντείνει την πίεση προς τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας – Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία – που διατείνονται ότι είναι αποφασισμένοι να την διασώσουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.