Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να αγοράσουν την Γροιλανδία: Η ιστορία της μυστικής βάσης πυρηνικών πυραύλων (βίντεο)

Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να αγοράσουν την Γροιλανδία: Η ιστορία της μυστικής βάσης πυρηνικών πυραύλων (βίντεο)

Πολλοί, βασικά όσοι αγνοούν γεωστρατηγική και ιστορία, χλεύασαν την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ προς την Δανία να πουλήσει στις ΗΠΑ την Γροιλανδία.

Κι όμως η Γροιλανδία είναι εδώ και 75 χρόνια περίπου βασικό στοιχείο στον αμερικανικό αμυντικό σχεδιασμό: Το 1951 με το επιστημονικής φαντασίας ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, σχέδιο «Iceworm», οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το σχέδιο για να εγκαταστήσουν μυστική βάση εκτόξευσης διηπειρωτικών πυραύλων κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας, χωρίς την συγκατάθεση της Δανίας στην οποία ανήκει η νήσος!

Για να παραπλανήσουν του Δανούς, αλλά και τους Σοβιετικούς, οι Αμερικανοί για να καλύψουν την επιχείρηση «Iceworm», την επιχείρηση «Camp Century» στην δυτική ακτή της Γροιλανδίας το οποίο και κοινοποίησαν, άρχισε να εισέρχεται σε φάση υλοποίησης το 1959 μετά από οκταετή σχεδιασμό και αφορούσε τη δημιουργία «επιστημονικής» βάσης στην Γροιλανδία.

Η βάση Camp Century δημιουργήθηκε σε ένα πλάτωμα ύψους 2.000 μ. σε απόσταση 240 χλμ. από την αμερικανική αεροπορική βάση «Θούλη» στη βορειοδυτική Γροιλανδία. Η βάση «Θούλη» ήταν ενεργή από το 1951 με την συγκατάθεση της Δανίας, η οποία αγνοούσε το απίστευτο σχέδιο των ΗΠΑ. Το μόνο που γνώριζαν ήταν ότι η βάση θα τροφοδοτείτο με ενέργεια από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.

Το σχέδιο «Iceworm» προέβλεπε την κατασκευή σηράγγων μήκους 4.000 χλμ. (!) κάτω από τους πάγους στις οποίες θα αναπτύσσονταν 600 πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές και στόχο την Σοβιετική Ένωση!

Η επίσημη δικαιολογία των Αμερικανών ήταν ότι στη βάση θα δοκιμάζονταν νέες τεχνικές κατασκευής σε αρκτικό περιβάλλον, θα εξετάζονταν τα προβλήματα λειτουργίας κινητών πυρηνικών αντιδραστήρων και θα πραγματοποιούνταν επιστημονικά πειράματα.

Δημιουργήθηκαν συνολικά 21 μεγάλα διαμερίσματα που καλύφθηκαν με οροφές από πάγο μετά από μια διαδικασία η οποία ξεπέρασε οποιαδήποτε κατασκευή είχε γίνει μέχρι τότε. Το συνολικό μήκος των στοών έφτασε τελικά μόλις τα 3 χλμ. αλλά και πάλι ήταν τεράστια επιτυχία, ειδικά αν λάβουμε υπ’όψιν τα μέσα της εποχής.

Στο μεταξύ κάτω από τους πάγους δημιουργήθηκε νοσοκομείο, εκκλησία, θέατρο και κατάστημα για τις ανάγκες του προσωπικού που αριθμούσε συνολικά 200 άτομα.Χρησιμοποιήθηκε ακόμα ο πρώτος στον κόσμο φορητός πυρηνικός αντιδραστήρας ΡΜ-2A.

Η βάση των πυραύλων θα είχε έκταση 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν όση η Ελλάδα!

Οι θέσεις εκτόξευσης θα είχαν ύψος 8,5μ.

Κάθε χρόνο θα ανασκάπτονταν και νέες θέσεις βολής ώστε εντός πέντε ετών θα υπήρχαν έτοιμες χιλιάδες θέσεις βολής για τους πυραύλους που θα αναπτύσσονταν εκεί, μια ειδική «διώροφη» παραλλαγή του ICBM Minuteman με την ονομασία Iceman.

Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε το 1966 καθώς οι παγετώνες κινούνταν ταχύτερα από ότι είχε υπολογιστεί και ολόκληρη η εγκατάσταση κινδύνευε καθώς ένας ολόκληρος παγετώνας κατευθυνόταν πάνω στην βάση.

Όταν το 1967 η βάση εγκαταλείφθηκε οριστικά τα υλικά αφέθηκαν όλα εκεί με την σκέψη ότι θα θάβονταν για πάντα στους πάγους.

Όμως μελέτη του 2016 κατέδειξε ότι, βάσει των σημερινών συνθηκών, περί το έτος 2100 μ.Χ. ολόκληρη η βάση θα έρθει στο φως καθώς πάγοι στο σημείο της βάσης λιώνουν.

Πιθανότατα αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να αγοράσουν την Γροιλανδία αφού δεν θα ήθελαν να πληροφορηθεί ο πλανήτης τις έκρυβαν τι κρύβουν μέσα στα έγκατα του νησιού.

Τα απόρρητα αμερικανικά σχέδια έγιναν γνωστά μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όποιος κατέχει την Γροιλανδία ελέγχει τον βόρειο ωκεανό και ξεκινά από μια σημαντική βάση την κούρσα για τον έλεγχο της Αρκτικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.