Tριμερές ραντεβού για Ρωσία, Τουρκία και Ιράν – Αντικείμενο οι εξελίξεις στη Συρία

Tριμερές ραντεβού για Ρωσία, Τουρκία και Ιράν – Αντικείμενο οι εξελίξεις στη Συρία

Κρίσιμο τριμερές ραντεβού με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Συρία έχουν σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκία και του Ιράν, υπό την σκιά των απειλών της Άγκυρας ότι θα προωθήσει εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη αλλά και της ευρύτερης έντασης στην Μέση Ανατολή.

Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από την συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ, όπου ωστόσο υπάρχει έντονη παρουσία ακραίων ισλαμιστών ανταρτών.

Η Τουρκία, που ήδη φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, ανησυχεί πως τυχόν επέμβαση των καθεστωτικών δυνάμεων και των ρώσων συμμάχων τους στο Ιντλίμπ θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα προς τα εδάφη της.

Η Άγκυρα έχει απειλήσει την Δύση πως θα στείλει αιτούντες άσυλο προς την Ευρώπη εάν δεν λάβει διεθνή βοήθεια, και ειδικά εάν δεν του επιτραπεί να συγκροτήσει ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία, όπου φιλοδοξεί να μετεγκαταστήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει επίσης την απώθηση κούρδων ανταρτών από την παραμεθόριο ανατολικά του Ευφράτη. Παραδοσιακός

Η Μόσχα από την πλευρά της είναι ο κύριος σύμμαχος της Δαμασκού, και προσφέρει την αεροπορική δύναμη που εν πολλοίς έχει γείρει την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ των καθεστωτικών στρατευμάτων.

Στο παρελθόν Άγκυρα, Μόσχα και Τεχεράνη είχαν συμφωνήσει ένα modus vivendi για το Ιντλίμπ, που προέβλεπε την δημιουργία 12 τουρκικών σημείων παρατήρησης στην επαρχία.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι συριακές δυνάμεις έχουν δράσει επικίνδυνα κοντά στα τουρκικά παρατηρητήρια, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Τουρκίας.

Πριν λίγες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως εάν οι Σύροι πλήξουν τουρκικές δυνάμεις θα αλλάξει εξολοκλήρου η εξίσωση στο έδαφος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει ευθεία σύγκρουση με τα στρατεύματα Άσαντ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.