ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οι πιο διάσημοι φυγόδικοι της Ευρώπης

Οι πιο διάσημοι φυγόδικοι της Ευρώπης

Τη νέα εκστρατεία της για προώθηση της ιστοσελίδας EU Most Wanted, με καταζητούμενα πρόσωπα από όλη την Ευρώπη, εγκαινιάζει σήμερα η Europol.

Θέμα την νέας αυτής εκστρατείας, οι γυναίκες που καταζητούνται από τις ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές, επισημαίνοντας παράλληλα πως «Το Έγκλημα δεν έχει φύλο». Στην εκστρατεία συμμετέχει και η Αστυνομία Κύπρου.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, η ιστοσελίδα παρουσιάζει τον έναν εκ των τριών φυγόδικων εν ονόματι Philipp Puhler από τη Γερμανία, ύποπτος για ρίψη πυροβολισμών εναντίον κατοικίας Ελληνοκύπριου με τον οποίο φέρεται να είχε οικονομικές διαφορές.

Να σημειωθεί ότι στη λίστα των φυγόδικων της Κύπρου βρίσκεται ο Αλβανός καταζητούμενος, Άλεξ Μπουρέλι, για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα καθώς και ο Χαράλαμπος Σάκκος για την ανθρωποκτονία του 18χρονου Ιωάννη Ασσιήκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από χρήση ναρκωτικών που όπως πληροφορούμαστε συνελήφθη χθες στην Ολλανδία. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για έκδοση του στην Κύπρο. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, ο ίδιος παραμένει στη λίστα.

Το Δελτίο Τύπου, που δημοσίευσε σήμερα η Europol:

Το έγκλημα δεν έχει φύλο – Γνωρίστε τους πιο διάσημους φυγόδικους της Ευρώπης

Είναι οι γυναίκες εξίσου ικανές, με τους άνδρες, να διαπράξουν σοβαρά εγκλήματα; Οι γυναίκες φυγόδικοι που εμφανίζονται στον ιστότοπο EU Most Wanted αποδεικνύουν ότι η απάντηση είναι ναι. Οι εγκληματίες και των δύο φύλων σε αυτή τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης των αστυνομικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούνται για σοβαρά αδικήματα όπως φόνους, εμπορία ναρκωτικών, απάτες, κλοπές και εμπορία ανθρώπων.

Αναζητούμε πληροφορίες, που μπορούν να μας βοηθήσουν να τους εντοπίσουμε και να τους αναγκάσουμε να αναλάβουν την ευθύνη για τα εγκλήματά τους.

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο το φύλο παίζει ρόλο στην εγκληματικότητα. Η πλειοψηφία αυτών εξέτασε το φύλο του θύματος αλλά πολύ λιγότεροι σε εκείνο του δράστη.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των γυναικών που ασκούν εγκληματική δραστηριότητα αυξήθηκε, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τους άνδρες. Μια από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι η τεχνολογική πρόοδος και τα κοινωνικά πρότυπα απελευθέρωσαν τις γυναίκες από το σπίτι, αυξάνοντας και τη συμμετοχή τους στο έγκλημα.

Οι ερευνητές θεωρούν σημαντικό να διερευνηθεί η εγκληματική συμπεριφορά των γυναικών προκειμένου να καθοριστεί εάν οι πολιτικές για τη μείωση της εγκληματικότητας πρέπει να διαφέρουν για τις γυναίκες.

Η μάσκα του εγκλήματος

Συνολικά, 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιλέξει έναν από τους πιο σημαντικούς καταζητούμενους τους, για να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκστρατεία. Η εκστρατεία εστιάζει στην ιστορία πίσω από το έγκλημα, ξεκινώντας με μια πλήρη μάσκα που καλύπτει το πρόσωπο του καταζητούμενου.

Καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται, τμήματα της μάσκας εξαφανίζονται αφήνοντας τον θεατή να μαντέψει το φύλο του εγκληματία.

Στόχος είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες στο www.eumostwanted.eu/crimehasnogender, αφού η εμπειρία δείχνει ότι όσο περισσότερα μάτια εξετάζουν τους αναζητούμενους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κάποιος να τοποθετήσει το τελικό κομμάτι του παζλ για να εντοπιστεί και να συλληφθεί κάποιος καταζητούμενος.

Οι πληροφορίες μπορούν να αποστέλλονται ανώνυμα, μέσω του ιστότοπου, απευθείας στους ανακριτές των εθνικών μονάδων, που αναζητούν τον φυγόδικο.

Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί επιτυχής τα τελευταία τρία χρόνια. Μετά από κάθε μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία, αρκετοί από τους καταζητούμενους συνελήφθησαν ή παραδόθηκαν επειδή η πίεση που ασκήθηκε σε αυτούς και τους συγγενείς τους, έγινε υπερβολικά μεγάλη.

Από την έναρξη της προσπάθειας αυτής, 69 εγκληματίες που εμφανίστηκαν στον ιστότοπο συνελήφθησαν. Σε τουλάχιστον 21 περιπτώσεις, οι συλλήψεις προήλθαν από τις πληροφορίες που λήφθηκαν από το ευρύ κοινό μέσω του ιστότοπου.

Το Europe’s Most Wanted ξεκίνησε από την κοινότητα ENFAST τον Ιανουάριο του 2016 με την πλήρη υποστήριξη της EUROPOL. Τα μέλη της ENFAST είναι εξειδικευμένα για τον εντοπισμό εγκληματιών, που είναι ύποπτοι ή έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα και εναντίον τους εκκρεμούς ευρωπαϊκά ενταλμάτα σύλληψης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν αναγνωρίζετε κάποιον από τους πιο διάσημους φυγόδικους της Ευρώπης ή κάτι για αυτούς, άνδρες ή γυναίκες, μπορείτε να βοηθήσετε την Αστυνομία για μια ασφαλέστερη Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.