ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Χιλή: Μαζικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις – Πέντε νεκροί σε εργοστάσιο (βίντεο-φωτο)

Χιλή: Μαζικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις – Πέντε νεκροί σε εργοστάσιο (βίντεο-φωτο)

Καζάνι που βράζει είναι η Χιλή, καθώς οι βίαιες συγκρούσεις μαίνονται στην χώρα. Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ήδη τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πυρπολήθηκε εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων στο οποίο γινόταν λεηλασία, σε βόρεια συνοικία του Σαντιάγο, δείχνοντας πως η κατάσταση στην Χιλή… έχει ξεφύγει.

«Πέντε πτώματα βρέθηκαν στο εσωτερικό του εργοστασίου» μετά την πυρκαγιά, ενημέρωσε τα ΜΜΕ ο διοικητής του πυροσβεστικού σώματος του Σαντιάγο, ο Ντιέγκο Βελάσκες.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι ήδη έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν πυρπολήθηκε σούπερ μάρκετ εν μέσω λεηλασίας σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας.

Πινιέρα: Βρισκόμαστε σε πόλεμο

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεμπαστιάν Πινιέρα,

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ έκανε λόγο για «κλιμάκωση της βίας και των βανδαλισμών», δύο εβδομάδες αφότου άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών του εισιτηρίου του μετρό.


Ο Τσάντγουικ μίλησε για 70 «σοβαρά επεισόδια βίας» χθες, ανάμεσά τους 40 λεηλασίες σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως στο Σαντιάγο έχουν αναπτυχθεί 10.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί και θα δοθεί διαταγή να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις εάν απαιτηθεί.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στο Σαντιάγο θα επεκταθεί στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο, στη Βαλδίβια, στην Τσιζάν, στην Τάλκα, στην Τεμούκο και στην Πούντα Αρένας, είπε ακόμη ο χιλιανός υπουργός Εσωτερικών.

Επικαλούμενο πληροφορίες που έδωσαν τοπικοί αξιωματούχοι — αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση του Πινιέρα — το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι οι νεκροί στις ταραχές του Σαββατοκύριακου είναι τουλάχιστον δέκα, ανάμεσά τους ένας υπήκοος Περού και ένας υπήκοος Ισημερινού, και ότι τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών σε πολυκαταστήματα.

“Η Δημοκρατία θα αμυνθεί με όλα τα μέσα”

Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Βουλής, της Γερουσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Χιλής σημείωσε πως «η δημοκρατία δεν έχει μόνο δικαίωμα, έχει υποχρέωση να αμυνθεί, χρησιμοποιώντας όλα τα όργανα που διαθέτει (…) για να αγωνιστεί εναντίον όσων προσπαθούν να την καταστρέψουν».

Νωρίτερα, οι αρχές κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή «από τις 19:00» τοπική ώρα [01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] και να τερματιστεί στις 06:00 της Δευτέρας [12:00], προτρέποντας τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι» και «στα σπίτια τους», διά χειλέων του στρατηγού Χαβιέρ Ιτούριαγκα. Η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο Πινιέρα έχει εξάλλου επεκταθεί πλέον σε πέντε περιφέρειες.

Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και ανύπαρκτη παιδεία και υγεία

Οι αρχές δυσκολεύονται να ελέγξουν την κατάσταση, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων, βίαιων επεισοδίων, λεηλασιών και εμπρησμών, που ακολούθησαν την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, που ακυρώθηκε το Σάββατο από τον Πινιέρα, χωρίς όμως αυτό να τερματίσει το ξέσπασμα οργής.

Θρυαλλίδα ήταν η αύξηση από τα 800 στα 830 πέσος (περίπου 1,04 ευρώ) των εισιτηρίων του μετρό στο Σαντιάγο, το πιο εκτενές (140 χλμ.) και πιο σύγχρονο στη Λατινική Αμερική, που εξυπηρετεί καθημερινά περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες.

Στο ξέσπασμα οργής συνέβαλε η επιδείνωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και των ανισοτήτων στη χώρα, όπου υπηρεσίες όπως αυτές της υγείας ή της παιδείας έχουν εκχωρηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα.

Στο Σαντιάγο δυσκολευόταν χθες να κυκλοφορήσει κανείς. Στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Χιλής επικρατούσε χάος: πολλά μέλη του προσωπικού του δεν κατάφεραν καν να πάνε στη δουλειά τους. Δεκάδες πτήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν.

Ως το απόγευμα της Κυριακής (20.10.2019), σύμφωνα με εισαγγελείς, είχαν ασκηθεί διώξεις σε 1.462 ανθρώπους για τις διαδηλώσεις της ίδιας ημέρας, 614 στο Σαντιάγο. Προχθές Σάββατο, αναφέρθηκαν 179 συλλήψεις στην πρωτεύουσα.

Μέτρα που έχουν να εφαρμοστούν από… τον Πινοσέτ!

Ο Τσάντγουικ διευκρίνισε ότι 240 πρόσωπα προσήχθησαν διότι παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε τέτοιο μέτρο μετά το τέλος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Ο στρατός, που διατάχθηκε από τον Πινιέρα να αποκαταστήσει την τάξη, ανακοίνωσε χθες ότι οι άνδρες του πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο ανθρώπους στη φτωχή συνοικία Λα Πιντάνα, όπου προσπαθούσαν να απωθήσουν πλήθος που λεηλατούσε σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ένας ήταν επιβάτης σε αυτοκίνητο που κινήθηκε προς τους στρατιωτικούς αψηφώντας τα προειδοποιητικά πυρά, ενώ ο δεύτερος ήταν διερχόμενος, σύμφωνα με τον στρατό.

Η θυγατρική της Walmart στη Χιλή επιβεβαίωσε ότι καταστήματά της σε όλη στη χώρα ανέστειλαν τη λειτουργία τους, καθώς έξι πυρπολήθηκαν και 111 λεηλατήθηκαν.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες στο κέντρο του Σαντιάγο, ορισμένοι από τους οποίους φώναζαν το σύνθημα «El pueblo unido jamas sera vencido» («Ο λαός ενωμένος δεν θα νικηθεί ποτέ»), που παρέπεμπε στις ημέρες της στρατιωτικής δικτατορίας.

Πεδίο μάχης οι δρόμοι

Έπειτα από τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων, το κέντρο της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων (Βαλπαραΐσο, Κονσεψιόν) ήταν χθες αγνώριστα: φωτιές ακόμα έκαιγαν, με φόντο κουφάρια καμένων λεωφορείων, λεηλατημένα καταστήματα, πέτρες και καδρόνια παντού. Οι υλικές ζημιές εκτιμάται ότι φθάνουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο σε σταθμούς του μετρό, πολλοί εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς. Θα χρειαστούν «μήνες» για να αποκατασταθεί η λειτουργία του, προειδοποίησαν υπεύθυνοι.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Πινιέρα το βράδυ της Παρασκευής ισχύει για 15 ημέρες στην πρωτεύουσα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων και στις άλλες περιοχές όπου επιβλήθηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.