Μπαχρέιν: Ένας νεκρός σε συγκρούσεις στη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης

Μπαχρέιν: Ένας νεκρός σε συγκρούσεις στη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης

  Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν στο Μπαχρέιν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία σε σιιτικά χωριά σήμερα, κατά τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση στο βασίλειο, όπως ανακοίνωσε η αντιπολίτευση.

  Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους νωρίς σήμερα σε πολλά σιιτικά χωριά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης και να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση στην οποία πήραν μέρος κυρίως σιίτες, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων του Μπαχρέιν που κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία, και την οποία κατέστειλαν οι αρχές με τη στρατιωτική συνδρομή άλλων χωρών του Κόλπου τον Μάρτιο του 2011.

  Την έκκληση για την πραγματοποίηση σήμερα γενικής απεργίας είχε κάνει το Κίνημα της 14ης Φεβρουαρίου, μια ομάδα που διοργανώνει κινητοποιήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

  Ο διαδηλωτής Χουσέιν αλ Τζαζίρι τραυματίστηκε θανάσιμα, κυρίως στο στήθος, από σκάγια στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών και διαδηλωτών στο χωριό Ντάιχ, όπως ανακοίνωσε το κύριο σιιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης αλ Ουέφακ.

  Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός διαδηλωτή. «Ένας τραυματίας 16 ετών μόλις διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σαλμανίγια» της Μανάμα, επισημαίνει το υπουργείο, ενώ προσθέτει ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην εισαγγελία.

  Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, «κάποιοι σοβαρά», ενώ άλλοι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων από την αστυνομία σε κατοικημένες περιοχές, σημειώνει το Ουέφακ.

  Η αστυνομία άνοιξε πυρ με φυσίγγια που περιέχουν σκάγια εναντίον διαδηλωτών που πέταγαν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τους αστυνομικούς, που είχαν παραταχθεί γύρω από σιιτικά χωριά.

  Στο μεταξύ, σε προάστιο της Μανάμα οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να εμποδίσουν δεκάδες διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Μαργαριταριού, σημείο-σύμβολο της εξέγερσης της 14ης Φεβρουαρίου 2011.

  Η αντιπολίτευση του Μπαχρέιν ζητεί την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας, το σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από τη διενέργεια εκλογών και να δοθεί τέλος στις διακρίσεις λόγω δόγματος.

  Οι σημερινές συγκρούσεις σημειώθηκαν παρά τη διεξαγωγή χθες Τετάρτη ενός δεύτερου γύρου εθνικού διαλόγου μεταξύ της σιιτικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

  Ο διάλογος αυτός, που ξεκίνησε την Κυριακή και έχει στόχο την έξοδο του Μπαχρέιν από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία δύο χρόνια, αναμένεται να συνεχιστεί, όπως επεσήμαναν οι αρχές.

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των δύο ετών που διαρκεί το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, ενώ πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.