Μήπως τελικά η Αλ-Κάιντα νίκησε; Η οικονομική αφαίμαξη των ΗΠΑ μετά την 11 Σεπτεμβρίου

Μήπως τελικά η Αλ-Κάιντα νίκησε; Η οικονομική αφαίμαξη των ΗΠΑ μετά την 11 Σεπτεμβρίου

Η απάντηση των ΗΠΑ στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, ήταν σίγουρα συντριπτική αλλά όχι ψύχραιμη καθώς διεξήγαγαν πολεμικές επιχειρήσεις που δεν είχαν άμεση σχέση με την τρομοκρατία.

Αυτό είχε ως συνέπεια μεγάλες οικονομικές ζημιές, γι αυτό λένε πολλοί για μία έμμεση νίκη της Αλ-Κάιντα παρ όλη την ήττα στο επιχειρησιακό πεδίο.

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τα χρήματα που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ για τους πολέμους, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αλλά και για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πέσει νεκροί στη διάρκεια των πολέμων αυτών.

«Από τα τέλη του 2001, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει και είναι υποχρεωμένες να δαπανήσουν ένα ποσό που εκτιμάται στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το δημοσιονομικός έτος 2020, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του προϋπολογισμού που σχετίζονται και έρχονται ως αποτέλεσμα των πολέμων μετά την 11η Σεπτεμβρίου», αναφέρεται σε μελέτη του «Costs of War Project».

Την ίδια ώρα, διαφορετική μελέτη του ίδιου πρότζεκτ υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος αυτών των πολέμων, ήτοι τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες, μεταξύ 770.000 και 801.000.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν, ειδικότερα, στους πολέμους σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Συρία, Υεμένη, αλλά και άλλες χώρες, όπου σημειώνονται μικρότερες συρράξεις.
Να σημειωθεί ότι τα περυσινά στοιχεία έκαναν λόγο για συνολικές προγραμματισμένες δαπάνες της τάξεων των 5,9 τρισ. δολαρίων και για περίπου 500.000 θανάτους.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο σε εκτιμήσεις του για τις δαπάνες της περιόδου μεταξύ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και της 31ης Μαρτίου του 2018, μιλούσε για 1,5 τρισ. δολ..

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς στους πολέμους, οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στο Ιράκ, όπου η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ξεκίνησε στις αρχές του 2003. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Costs of War Project», σκοτώθηκαν 184.232 – 207.156 Ιρακινοί πολίτες, εξ αιτίας του πολέμου, ενώ συνολικά οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλους τους πολέμους των ΗΠΑ, από το 2001, ανέρχονται σε 312.971 – 335.745.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.