ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Χάος» στη Χιλή: Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία – Σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος από την κυβέρνηση

«Χάος» στη Χιλή: Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία – Σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος από την κυβέρνηση

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις της Χιλής χθες Πέμπτη, ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε να επεξεργάζεται την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την ελπίδα ότι έτσι θα βάλει τέλος στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις ταραχές που οδεύουν να συμπληρώσουν έναν μήνα.

Οι πορείες που έγιναν χθες στο Σαντιάγο ήταν ειρηνικές, ωστόσο στη Βαλπαραΐσο μια ομάδα διαδηλωτών οπλισμένων με καδρόνια και πέτρες ενεπλάκη σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ακύρωσε την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό — αυτή ήταν ο πυροκροτητής που προκάλεσε το ξέσπασμα της οργής για τις κοινωνικές ανισότητες — προχώρησε σε ανασχηματισμό και εξήγγειλε μέτρα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης και η αύξηση των φόρων για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα και τις μεγαλύτερες περιουσίες. Όμως τα μέτρα αυτά δεν έφεραν αποκλιμάκωση και εντέλει ο πρόεδρος αποδέχθηκε το αίτημα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν μέρει κληροδότημα της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ωστόσο η κυβέρνησή του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν ως προς τον μηχανισμό διαβούλευσης για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, ιδίως για το εάν θα υπάρξει δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των πολιτών, καταγράφουν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Χιλής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στην αναταραχή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τη 18η Οκτωβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.