ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Θλιβερή πρωτιά εγκληματικότητας σε όλη την Ευρώπη κατέχει η Κορσική

Θλιβερή πρωτιά εγκληματικότητας σε όλη την Ευρώπη κατέχει η Κορσική

Το θεωρητικά ήσυχο γαλλικό νησί της Κορσικής που φημίζεται για την τεράστια παραγωγή φελλών και τις απόκρημνες ακτές του κατέχει μία θλιβερή πρωτιά.

Έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν εγκληματικότητα στην Ευρώπη και κάπως έτσι η εν ψυχρώ βία αμαυρώνει την εικόνα της Κορσικής ως παραδεισένιου τουριστικού προορισμού. Δολοφονίες διαπράττονται μέρα-μεσημέρι, ακόμη και σε κοινή θέα από τις παραλίες και τους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους.

Πρόσφατα οι πελάτες ενός καφέ έγιναν μάρτυρες μιας διπλής δολοφονίας όταν άγνωστος πυροβόλησε έναν άντρα και μια γυναίκα. Τον Οκτώβριο, ο γνωστότερος δικηγόρος της Κορσικής, ο 63χρονος, Αντουάν Σολακαρό, δολοφονήθηκε ενώ οδηγούσε προς την δουλειά του. Δυο οπλοφόροι που επέβαιναν σε μηχανή τον ακολούθησαν και – όταν σταμάτησε σε βενζινάδικο – τον πυροβόλησαν αρκετές φορές.

Οι δολοφόνοι του Σολακαρό δεν βρέθηκαν ακόμη και – αν λάβουμε υπόψη μας τις στατιστικές – μάλλον δεν θα βρεθούν ποτέ . Από το 2007 έχουν πραγματοποιηθεί 107 δολοφονίες, αλλά λιγότερες από το 10% κατέληξαν σε κάποια καταδίκη. Σύμφωνα με την κόρη του Σολακαρό, Άννα-Μαρία, η αποτυχία του κράτους να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους των δολοφονιών αυτών έχει επιβάλει στην Κορσική μια κουλτούρα ατιμωρησίας. «Για να σκοτώσει κάποιον ένας δολοφόνος στις 9 το πρωί σε ένα βενζινάδικο μπροστά από κάμερες κλειστού κυκλώματος χρειάζεται πραγματικό θράσος», δήλωσε αφοπλιστικά στο BBC.

Οι δολοφονίες στην Κορσική συμβαίνουν με ένα ρυθμό μεταξύ 20 και 25 τον χρόνο την τελευταία δεκαετία. Αν αναλογιστούμε το μέγεθος του πληθυσμού – που μετά βίας ξεπερνά τους 300.000 κατοίκους – και λάβουμε υπ’ όψη όσους είναι θύματα οικογενειακής βίας, η Κορσική έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στην Ευρώπη.

Η Κορσική απέκτησε την φήμη βίαιου νησιού από την δεκαετία του ’70, λόγω της δράσης των αυτονομιστών που επιθυμούσαν απόσχιση από τη Γαλλία. Η κυριότερη οργάνωση, το FLNC, πραγματοποίησε βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία και παραλίες προτού διασπαστεί στη δεκαετία του ’90, όταν η βία άρχισε να υποχωρεί. Πολλοί από τους αυτονομιστές μαχητές κατέληξαν στη φυλακή ή άλλαξαν τακτική και μπήκαν στην τοπική πολιτική.

Η υποχώρηση της εθνικιστικής βίας προσέλκυσε στην Κορσική εύπορους παραθεριστές από την υπόλοιπη Γαλλία οι οποίοι έχτισαν βίλες στις ακτές της. Μόνο πέρσι χτίστηκαν 6.000 σπίτια στο νησί, τα μισά από αυτά εξοχικά. Όμως, στην άνθηση του κατασκευαστικού τομέα αναμείχθηκαν εγκληματικά στοιχεία και βρώμικο χρήμα.

Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Μπουκινί, πρώην δήμαρχο και νυν πρόεδρο της Κορσικανής Εθνοσυνέλευσης, η απότομη άνοδος της αξίας των ακινήτων άνοιξε την όρεξη των εγκληματικών στοιχείων. Οι ντόπιοι πολιτικοί είναι ανίκανοι να παρέμβουν. «Οι αιρετοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή λαβαίνουν ανώνυμες απειλητικές επιστολές ή εκρήγνυται μια βόμβα στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι τους», σημειώνει ο Μπουκινί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.