ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Βολές από την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας κατά ΗΠΑ: «Ασκείτε πιέσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ να αγοράζουν αμερικανικά όπλα»

Βολές από την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας κατά ΗΠΑ: «Ασκείτε πιέσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ να αγοράζουν αμερικανικά όπλα»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε προ ολίγων ημερών την τρέχουσα κατάσταση στο ΝΑΤΟ, μιλώντας για «εγκεφαλικό θάνατο» της συμμαχίας και προκαλώντας έντονες συζητήσεις.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί επέκρινε την πρακτική των ΗΠΑ να προσπαθούν να πιέσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να αγοράζουν αμερικανικά όπλα και εξοπλισμό κατά προτεραιότητα.

Όπως ανέφερε, στα κείμενα του ΝΑΤΟ υπάρχει το άρθρο 5, το οποίο ορίζει τη συλλογική υπευθυνότητα να υπερασπίζεται ο ένας τον άλλον, και όχι το «άρθρο F-35», που να ορίζει τη συλλογική υποχρέωση να αγοράζει κανείς αμερικανικά στρατιωτικά προϊόντα, με ολοφάνερη αναφορά στο μαχητικό αεροσκάφος που προωθεί η Ουάσιγκτον.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι οι χώρες δεν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά οι δύο πρέπει οργανισμοί πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Παρατήρησε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δώσει στα ευρωπαϊκά κράτη την κυριαρχία τους, αλλά ότι πρέπει να το επιτύχουν τα ίδια.

«Σήμερα, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη τα στρατιωτικά εργαλεία για να ανταποκριθεί σε αυτό που είναι ως οικονομική και πολιτική δύναμη. Το ΝΑΤΟ δεν θα αποτελέσει ποτέ το εργαλείο της κυριαρχίας μας, αλλά εναπόκειται στους Ευρωπαίους να οικοδομήσουν τη δική τους κυριαρχία», είπε σε συνέντευξή της στο Le Journal du Dimanche.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κ. Παρλί έχει επικρίνει και στο παρελθόν την πίεση των ΗΠΑ στα μέλη του ΝΑΤΟ να «αγοράσουν αμερικανικά» προϊόντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.