Μεξικό: Νέος «πόλεμος» αστυνομίας και καρτέλ ναρκωτικών – Στους 21 οι νεκροί

Μεξικό: Νέος «πόλεμος» αστυνομίας και καρτέλ ναρκωτικών – Στους 21 οι νεκροί

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και φερόμενους ως εκτελεστές των καρτέλ των ναρκωτικών σε πόλη του βόρειου Μεξικού με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων να φθάσει τους 21 νεκρούς, γεγονός που αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στη διμερή σχέση με τις ΗΠΑ, που πυροδότησε η αναγγελία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα χαρακτηρίσει τις μεξικανικές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτική λιγότερο επικεντρωμένη στην καταστολή για την αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών, επανέλαβε χθες Κυριακή ότι δεν θα αποδεχθεί καμιά επέμβαση από το εξωτερικό, επιμένοντας στη στρατηγική της αποτροπής.

Όμως οι σκοτωμοί έριξαν μια βαριά σκιά στους εορτασμούς για την πρώτη του χρονιά στην εξουσία, όπως και η διαδήλωση στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της βίας.

Οι αρχές στη βόρεια Πολιτεία Κοαουίλα γνωστοποίησαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν άλλους επτά οπλοφόρους τα ξημερώματα της Κυριακής, οι οποίοι προστέθηκαν στους δέκα που είχαν σκοτωθεί σε ανταλλαγές πυρών στην πόλη Βίγια Ουνιόν, όχι μακριά από τα σύνορα με το Τέξας.

Στις ανταλλαγές πυρών έχασαν επίσης τη ζωή τους τέσσερις αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι έξι. Το ξέσπασμα της βίας κατατρομοκράτησε τον πληθυσμό το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς και νέες επικρίσεις χρηστών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ τις ολοένα πιο αδίστακτες συμμορίες.

Μπαίνοντας στην πόλη με αυτοκίνητα στα οποία είχαν προσαρμόσει βαρύ οπλισμό, οι εκτελεστές άρχισαν να ρίχνουν εναντίον του δημαρχείου της Βίγια Ουνιόν κι ενεπλάκησαν σε μάχη με αστυνομικούς που κράτησε πάνω από μία ώρα. Βίντεο στα οποία ακούγονταν βαριά πολυβόλα μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκαν από μεξικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι περισσότεροι από τους ενόπλους, μελών του καρτέλ του βορειοανατολικού Μεξικού, που δρα από την Πολιτεία Ταμαουλίπας ως το ανατολικό τμήμα της χώρας, έπεσαν νεκροί στην καταδίωξη της πολιτειακής αστυνομίας αφού διέφυγαν, σύμφωνα με τις αρχές στην Κοαουίλα.

Τα γεγονότα στη Βίγια Ουνιόν προστέθηκαν σε μια σειρά πρόσφατων επεισοδίων που έχουν εγείρει ερωτήματα για την πολιτική του Λόπες Ομπραδόρ.

Κατά τη διάρκεια ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του για την πρώτη του επέτειο αφότου ανέλαβε την προεδρία, ο αρχηγός του κράτους επέμεινε ότι το Μεξικό θα χειριστεί μόνο του τα προβλήματά του όσον αφορά την ασφάλεια, απαντώντας στις δηλώσεις του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν θα αποδεχθούμε επεμβάσεις κανενός είδους, είμαστε κυρίαρχη, ελεύθερη χώρα», υπογράμμισε ο 66χρονος κεντροαριστερός πολιτικός στην ομιλία του στην κεντρική πλατεία Σόκαλο.

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν ανησυχίες στο Μεξικό για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου να αναλάβει μονομερώς δράση εναντίον των καρτέλ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ αναμένεται να επισκεφθεί το νότιο γείτονα της χώρας του την τρέχουσα εβδομάδα για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στη διμερή συνεργασία ως προς την ασφάλεια.

Η δήλωση του Τραμπ ακολούθησε τις επικρίσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και το Μεξικό για τη σφαγή εννέα γυναικών και παιδιών την 4η Νοεμβρίου στο βόρειο Μεξικό, μελών μιας κοινότητας Μορμόνων με διπλή υπηκοότητα, που αποδίδεται σε εκτελεστές των καρτέλ των ναρκωτικών, καθώς και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του στρατού να αφήσει ελεύθερο έναν γιο του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν που μόλις είχαν συλλάβει άνδρες του λόγω της απειλής της συμμορίας του πως θα γινόταν σφαγή στην πόλη Κουλιακάν.

Οι επικριτές του προέδρου τον κατηγορούν ότι δείχνει υποχωρητικότητα έναντι των κακοποιών. Ο ίδιος ο Λόπες Ομπραδόρ υπεραμύνθηκε της απόφασης του στρατού στο επεισόδιο στην Κουλιακάν στη χθεσινή ομιλία του: η απελευθέρωση του Οβίδιο Γκουσμάν, επιχειρηματολόγησε, απέτρεψε ανώφελη αιματοχυσία.

«Οι αντίπαλοί μας μπορεί να λένε πως δείξαμε αδυναμία, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τις ανθρώπινες ζωές», τόνισε.

Σε μικρή απόσταση από τον χώρο όπου μίλησε ο πρόεδρος της χώρας, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, πενθούντα μέλη της οικογένειας ΛεΜπάρον, που έχασαν εννέα συγγενείς τους στην Πολιτεία Σονόρα, και χιλιάδες άλλοι πολίτες διαδήλωναν.

«Δεν είμαστε εναντίον του προέδρου, είμαστε εναντίον των πολιτικών στο πεδίο της ασφάλειας που εφαρμόζει μέχρι τώρα, διότι δεν αποδίδουν», είπε ο Τζούλιαν ΛεΜπάρον, μέλος της οικογένειας.

Το προηγούμενο βράδυ, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στις συλλήψεις υπόπτων για τη δολοφονία των τριών γυναικών και των έξι παιδιών, που προστέθηκαν στη μία σύλληψη που είχε γίνει τον περασμένο μήνα, γνωστοποίησαν οι εισαγγελικές αρχές στη Σονόρα.

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι και οδεύει να φθάσει σε νέο ιστορικό υψηλό φέτος.

Οι αντίπαλοι του Λόπες Ομπραδόρ του προσάπτουν επίσης ευθύνες για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της μεξικανικής οικονομίας το 2019.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, παρότι η υποστήριξη προς την κυβέρνησή του έχει μειωθεί, οι περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο κεντροαριστερός πρόεδρος παραμένει πολύ δημοφιλής: έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα El Financiero αυτή την εβδομάδα κατέγραψε πως το ποσοστό των Μεξικανών το οποίο εγκρίνει τα πεπραγμένα του Λόπες Ομπραδόρ ανέρχεται στο 68%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.