ΤρΗ Γαλλία ακυρώνει τη δωρεά έξι ταχύπλοων στην Ακτοφυλακή της Τρίπολης λόγω ΑΟΖ!

ΤρΗ Γαλλία ακυρώνει τη δωρεά έξι ταχύπλοων στην Ακτοφυλακή της Τρίπολης λόγω ΑΟΖ!

Η Γαλλία, ανακοίνωσε πως δε θα προχωρήσει στη δωρεά έξι ταχύπλοων σκαφών προς στη Ακτοφυλακή του ελεγχόμενου από την Αγκυρα λιβυκού καθεστώτος που εδρεύει στην Τρίπολη.

Τη δωρεά των έξι ταχυπλόων είχε αναγγείλει η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί τον Φεβρουάριο. «Αν και η δωρεά είχε θεωρηθεί την εποχή εκείνη προς το συμφέρον της Λιβύης, η υπουργός τελικά αποφάσισε να μην παραδώσει τα πλοία στο κράτος αυτό», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Αμυνας σε υπόμνημα που έστειλε στο διοικητικό εφετείο του Παρισιού, στο οποίο είχαν προσφύγει οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητώντας την ακύρωση της δωρεάς.

«Η κατάσταση στη Λιβύη δεν επιτρέπει τη δωρεά αυτών των πλοίων», επιβεβαίωσε στο AFP το γαλλικό υπουργείο Αμυνας.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη συγκλονίζεται από ένοπλη σύρραξη μεταξύ των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη.

Οπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση να μην δοθούν στη Λιβύη τα πλοία αυτά αποτελεί «μεγάλη νίκη», η οποία επετεύχθη «χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης» και αναμένεται «να αποτελέσει καμπή στις σχέσεις της Γαλλίας με τη Λιβύη στο μεταναστευτικό», αντέδρασε η Λόλα Σούλμαν αρμόδια για μεταναστευτικά θέματα στη Διεθνή Αμνηστία, μία από τις οργανώσεις που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εγκατάλειψη αυτής της πρωτοβουλίας που θα είχε καταστήσει τη Γαλλία επίσημο συνεργό στα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη», τονίζουν ο ι8 ΜΚΟ σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξάλλου ζητούν από το Παρίσι να θέσει «αυστηρούς όρους σε οποιαδήποτε διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία με τη Λιβύη προκειμένου να γίνουν σεβαστά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια» των μεταναστών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.