Βίντεο: Η άγρια καταστολή από το ιρανικό καθεστώς της λαϊκής εξέγερσης

Βίντεο: Η άγρια καταστολή από το  ιρανικό καθεστώς της  λαϊκής εξέγερσης

Βίντεο που δείχνουν αιμόφυρτους διαδηλωτές και ελεύθερους σκοπευτές πάνω στις στέγες ήρθαν στο φως με τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας του Διαδικτύου στο Ιράν, το οποίο κόπηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών που οδήγησαν σε μια από τις σκληρότερες καταστολές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης, και ήταν βίαιες σε ορισμένα μέρη, επεκτάθηκαν γρήγορα σε δεκάδες περιοχές.

Αλλά η πρόσβαση των διαδηλωτών στον έξω κόσμο μέσω του Ίντερνετ επίσης κόπηκε γρήγορα από τις αρχές, σύμφωνα με το NetBlocks, που παρακολουθεί την ελευθερία της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η πρόσβαση διακόπηκε σχεδόν πλήρως για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του blackout, η καταστολή ήταν «πιο ωμή» σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν, δηλώνει ο Κάμραν Μάτεν, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στη Βρετανία.

«Όλα τα βίντεο που είδα πριν από τη διακοπή του ‘Ίντερνετ δείχνουν ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης των συγκεντρώσεων και των ‘πυρών για να σκοτώσουν’ ήταν πολύ σύντομο».

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του απέτρεψε «μια επικίνδυνη συνωμοσία» που ενορχήστρωσαν κυρίως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, οι ορκισμένοι εχθροί της Τεχεράνης.

Αλλά στον απόηχο της σταδιακής αποκατάστασης του ‘Ίντερνετ, βίντεο από σχεδόν εκατό σημεία των διαδηλώσεων άρχισαν να κυκλοφορούν, δίνοντας μια άλλη εκδοχή των γεγονότων.

Βίντεο με τρεμάμενες εικόνες

Σε αυτές τις θολές, τρεμάμενες εικόνες, διακρίνονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον άοπλων διαδηλωτών ή να τους χτυπούν με ρόπαλα, ενώ αιμόφυρτα κορμιά κείτονταν στο έδαφος.

Κραυγές τρόμου και συνθήματα ακούγονταν κατά των δυνάμεων ασφαλείας και της άρχουσας τάξης, καταγγέλλοντας τον πληθωρισμό και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.


Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στην Τεχεράνη, το γνήσιο του οποίου εγγυάται η Διεθνής Αμνηστία, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βγαίνουν από το πίσω μέρος ενός κτιρίου και πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών.

Άλλο βίντεο δείχνει ένοπλους άνδρες, ντυμένους με μαύρη στολή να πυροβολούν ανθρώπους που ήταν στη στέγη ενός κυβερνητικού κτιρίου στην Τζαβανρούντ, στη δυτική επαρχία Κερμανσάχ.

Τεχεράνη: Οι απολογισμοί «εχθρικών οργανώσεων» είναι «απόλυτα ψεύδη»

Το Ιράν απέρριψε σήμερα τους απολογισμούς των θυμάτων από την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που παρείχαν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, «εχθρικές οργανώσεις» χαρακτηρίζοντάς τους «απόλυτα ψεύδη».

Κατά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, πρατήρια καυσίμων, αστυνομικά τμήματα, τζαμιά, εμπορικά κέντρα και δημόσια κτίρια κάηκαν ή δέχτηκαν επίθεση, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον «208 άνθρωποι» σκοτώθηκαν στην καταστολή, δήλωσε τη Δευτέρα η Διεθνής Αμνηστία, σύμφωνα με την οποία ο «πραγματικός απολογισμός» είναι «κατά τα φαινόμενα μεγαλύτερος».

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει παρά τον θάνατο πέντε ανθρώπων –τεσσάρων μελών των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν από «ταραξίες» και ενός πολίτη και ανακοίνωσαν σχεδόν 500 συλλήψεις από τις οποίες 180 «υποκινητών».

«Ανακοίνωσαν μερικούς αριθμούς και μερικά ονόματα, αλλά πρόκειται για στοιχεία κατασκευασμένα και για ψέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας του Ιράν Γολαμχοσέιν Εσμαϊλί, τον οποίο επικαλέστηκε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον ιρανό αξιωματούχο, «τα ονόματα που έδωσαν (οι οργανώσεις) είναι επίσης ψέματα γιατί περιλαμβάνουν ανθρώπους εν ζωή ή ανθρώπους που πέθαναν από φυσικό θάνατο».

Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει λόγο «ίσως για χιλιάδες νεκρούς», δήλωσε απόψε από το Λονδίνο ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, αρνούμενος όμως να σχολιάσει περαιτέρω τις ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογο του Εμανουέλ Μακρόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.