ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

NATO: Στην 3η θέση η Ελλάδα ως προς τα χρήματα που ξοδεύει σε σχέση με το ΑΕΠ της

NATO: Στην 3η θέση η Ελλάδα ως προς τα χρήματα που ξοδεύει σε σχέση με το ΑΕΠ της

Η Ελλάδα όπως αναμενόταν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ για τα χρήματα που ξοδεύει στην Άμυνα, σε σχέση με το ΑΕΠ της.

Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι περισσότεροι Σύμμαχοι ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κάλυψη του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΝΑΤΟ για τις δαπάνες στις αμυντικές δυνάμεις των χωρών η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, από τις χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βουλγαρία. Οι τιμές που αναγράφονται στον σχετικό πίνακα βασίζονται στις τιμές του 2015.

Πριν από τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο για την 70η επέτειο της Συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας Γιένς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, λεπτομέρειες σχετικά με τις μεγάλες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το 2019 οι δαπάνες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά 4,6.

Επίσης, αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του 2020, οι Σύμμαχοι θα έχουν επενδύσει περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, η συσσωρευμένη αύξηση των αμυντικών δαπανών μέχρι τα τέλη του 2024 θα είναι 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Πρόκειται για πρωτοφανή πρόοδο και καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι περισσότεροι Σύμμαχοι ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κάλυψη του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Φέτος, 9 Σύμμαχοι τηρούν τις προϋποθέσεις, από 3 που ήταν πριν από λίγα χρόνια. Η πλειοψηφία των συμμάχων έχει προγραμματίσει να φτάσει το 2% μέχρι το 2024.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Οι Σύμμαχοι επενδύουν επίσης δισεκατομμύρια σε νέες δυνατότητες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς, είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι. Πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή.»

Ο Εμανουέλ Μακρόν με δημοσίευσή του στο Twitter επεσήμανε πως: «Δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε την άμυνα μας και να πληρώνουμε το κόστος με τις ζωές των στρατιωτών μας χωρίς να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.