ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Προειδοποίηση της Άγκυρας ότι “δε θα μείνει σιωπηρή απέναντι στα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ”

Προειδοποίηση της Άγκυρας ότι “δε θα μείνει σιωπηρή απέναντι στα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ”

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, μετά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.

Ταυτόχρονα η σύγκρουση για άλλη μια φορά στοίχισε τη ζωή σε έναν δημοσιογράφο, τον γάλλο φωτορεπόρτερ Ολιβιέ Βουαζέν που υπέκυψε στα τραύματά του στην Τουρκία, αφού είχε πληγεί από θραύσματα οβίδας στη βορειοδυτική περιοχή Ιντλίμπ, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο 38χρονος ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ που δημοσίευε φωτογραφίες στον γαλλικό και τον διεθνή Τύπο, είχε τραυματιστεί βαριά στο κεφάλι και τον δεξιό ώμο από θραύσματα οβίδας, ενώ κάλυπτε τις επιχειρήσεις μιας “κατίμπα” (ένοπλης οργάνωσης της αντιπολίτευσης).

Ο θάνατος του φωτορεπόρτερ προστίθεται στους 20 επαγγελματίες δημοσιογράφους και τους 50 πολίτες- δημοσιογράφους που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα.

“Κάθε μέρα μεγάλος αριθμός αθώων παιδιών και γυναικών πεθαίνουν στη Συρία. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στα εγκλήματα αυτά κατά του λαού. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στον βίαιο δικτάτορα στη Συρία”, επέμεινε ο Ερντογάν ενώ βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την έναρξη της συριακής εξέγερσης, η γειτονική Τουρκία διέκοψε τις σχέσεις της με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, ζητεί την αποχώρηση του προέδρου, ενώ φιλοξενεί τις περισσότερες συναντήσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να συνεδριάσει στις 2 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη για να αποφασίσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης αρμόδιας να διαχειριστεί τα συριακά εδάφη που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

“Η αντιπολίτευση θέλει να εδραιώσει μια παρουσία στη Συρία που θα της δώσει περισσότερη αξιοπιστία”, εξήγησε ο Σαλμάν Σαϊχ, διευθυντής στο Brookings Doha Center.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαιρέτισε την Κυριακή το σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης από τη συριακή αντιπολίτευση, καλώντας την να “συνεχίσει τη θετική δράση της”.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού καταγγέλλει συχνά τον “καταστροφικό ρόλο της Τουρκίας” στη συριακή κρίση, κατηγορώντας συστηματικά την Άγκυρα, πολλές δυτικές πρωτεύουσες και αραβικές χώρες του Κόλπου ότι υποκινούν στον πόλεμο.

Ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα αναστείλει τη συμμετοχή του σε πολλές συναντήσεις στο εξωτερικό, όπως σε μια διάσκεψη των Φίλων της Συρίας στις 28 Φεβρουαρίου στη Ρώμη, για να καταγγείλει τη “διεθνή σιωπή απέναντι στα εγκλήματα” που διαπράττει το καθεστώς, η αμερικανική διπλωματία προσπαθούσε χθες να τον πείσει να υπαναχωρήσει στην απόφασή του.

“Προσπαθούμε να επιμείνουμε, όπως και οι σύμμαχοι και εταίροι μας επιμένουν στην αντιπολίτευση, για την ευκαιρία που τής δίδεται στη Ρώμη να δει τις χώρες που τη στηρίζουν περισσότερο και να έρθει να μας παρουσιάσει την κατάσταση στη Συρία όσον αφορά την ασφάλεια, τις ανθρωπιστικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες”, εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν το Σάββατο τα πυραυλικά πυρά που έπληξαν το Χαλέπι την Παρασκευή προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, εκ των οποίων 36 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αλλεπάλληλη σειρά ωμών επιθέσεων είναι “η τελευταία επίδειξη ωμότητας του συριακού καθεστώτος”, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ επαναλαμβάνοντας ότι το καθεστώς “δεν έχει νομιμότητα”.

Επί του πεδίου, τα βίαια επεισόδια την Κυριακή προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 105 ανθρώπων –341 ανταρτών, 23 στρατιωτών και 41 πολιτών– σύμφωνα με πρόχειρο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Ο 75χρονος σύρος ηθοποιός Γιασίν Μπακούς, διάσημος στον αραβικό κόσμο από ρόλους του σε τηλεοπτικές σειρές, σκοτώθηκε κατά την έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού που έπεσε στο αυτοκίνητό του στη νότια Δαμασκό, ανέφεραν ακτιβιστές.

Παράλληλα σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν γύρω από την αστυνομική ακαδημία στο δυτικό Χαλέπι, τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων του τακτικού στρατού σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που στηρίζεται σε δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Το ισλαμιστικό Μέτωπο αλ-Νόσρα ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στις αρχές Φεβρουαρίου εναντίον στρατιωτικού εργοστασίου στην επαρχία Χάμα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.