Μπαγκλαντές: 15 νεκροί σε συγκρούσεις ισλαμιστών-αστυνομίας

Μπαγκλαντές: 15 νεκροί σε συγκρούσεις ισλαμιστών-αστυνομίας

  Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μπαγκλαντές, σε επεισόδια τα οποία ακολούθησαν την καταδίκη σε θάνατο ηγετικού στελέχους ισλαμιστικού κόμματος.

  Η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε την Πέμπτη και δημιούργησε κύμα οργής από πλευράς των οπαδών του ισλαμιστικού κινήματος, με αποτέλεσμα βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι οποίες κατέληξαν στο θάνατο 15 διαδηλωτών.

  Ο 73χρονος Ντελγουάρ Χοσέιν Σαγιεντί, αντιπρόεδρος του κόμματος Τζαμάατ Ε Ισλαμί, κρίθηκε ένοχος για μαζικούς φόνους, βιασμούς, απαγωγές, λεηλασίες και επιβολή σε ινδουιστές να προσχωρήσουν στο ισλάμ, κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας από το Πακιστάν το 1971.

  Το θρησκευτικό κόμμα είχε καλέσει σε ολοήμερη πανεθνική κινητοποίηση, εν αναμονή της απόφασης κατά του κ. Σαγιεντί, του τρίτου κατά σειρά στελέχους του κόμματος το οποίο καταδικάζεται.

  Αστυνομία, αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters και μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 θανάσιμους τραυματισμούς και 200 τραυματίες στις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του κινήματος Τζαμάατ και των αρχών ασφαλείας σε πάνω από 12 περιοχές της χώρας.

  Οι διαδηλωτές παρέδωσαν στις φλόγες ινδουιστικό ναό και πολλές κατοικίες στην επαρχία Νοακάλι, νότια της Ντάκα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές μαρτυρίες.

  Σε νοτιοανατολική επαρχία της χώρας, στο στόχαστρο των ισλαμιστών βρέθηκε στρατόπεδο της αστυνομίας.

  Στην πρωτεύουσα, η κυβέρνηση έθεσε σε επιφυλακή παραστρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ανέπτυξε μεγάλο μέρος των διαθέσιμων αστυνομικών δυνάμεων και ειδικής δύναμης ταχείας επέμβασης σε ολόκληρη την πόλη.

  Χιλιάδες αντίπαλοι διαδηλωτές στην πλατεία Σαμπάγκ της πρωτεύουσας Ντάκα, οι οποίοι υποστηρίζουν το δικαστήριο για τους εγκληματίες πολέμου, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.

  Ο κ. Σαγιέντι άκουσε την ετυμηγορία χωρίς να αντιδράσει, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα, σημειώνοντας ότι θεωρεί την απόφαση αποτέλεσμα της πίεσης των συγκεντρώσεων στην Σαμπάγκ.

  Ο κρατικός εισαγγελέας Χάιντερ Άλι δήλωσε «ικανοποιημένος από την απόφαση», την οποία χαρακτήρισε «απονομή δικαιοσύνης».

  Ο συνήγορος του ισλαμιστή ηγέτη Αμπντούρ Ραζάκ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την απόφαση υποκινούμενη από πολιτικά κίνητρα.

  Σημείωσε δε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.