«Ποπάι»: Το «πρωτοπαλίκαρο» του Πάμπλο Εσκομπάρ που δήλωνε «συνεπαρμένος από τη μυρωδιά του αίματος»

«Ποπάι»: Το «πρωτοπαλίκαρο» του Πάμπλο Εσκομπάρ που δήλωνε «συνεπαρμένος από τη μυρωδιά του αίματος»

Το διαβόητο «πρωτοπαλίκαρο» του Κολομβιανού βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ του Πάμπλο Εσκομπάρ, ο Τζον Χάιρο Βελάσκες, ο οποίος είχε το ψευδώνυμο «Ποπάι», πέθανε νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

«Συνεπαρμένος από τη μυρωδιά του αίματος»

«Είμαι επαγγελματίας δολοφόνος, σκοτώνω για χρήματα. Σκότωσα επίσης από αγάπη και σεβασμό για τον Pablo Escobar», ανέφερε στο ντοκιμαντέρ του Russia Today Escobar’s Hitman.

Ο «Ποπάι», είχε ομολογήσει ότι διέπραξε περισσότερες από 300 δολοφονίες, ενώ φαίνεται ότι είχε οργανώσει 3000 χιλιάδες. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, το 2015, στο κοιμητήριο του Μεντεγίν, όπου έχει ταφεί ο Εσκομπάρ, ο Τζον Χάιρο Βελάσκες Βάσκες καυχιόταν ότι είχε δολοφονήσει αυτά τα άτομα. Ο ίδιος δήλωνε «συνεπαρμένος από τη μυρωδιά του αίματος».

Eίχε φυλακιστεί για σχεδόν 22 χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος το 2014. Τον Μάιο του 2018, ωστόσο, συνελήφθη ξανά καθώς συνέχισε τη ζωή των εγκλημάτων και εκβιασμών μέσω του καρτέλ της Μεδεγίν.

Μετά την αποφυλάκισή του το 2014, έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες στη φυλακή, ο Βελάσκες εμφανιζόταν συχνά στα ΜΜΕ και είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube. Έγραψε βιβλία, ενώ ενέπνευσε ακόμα και το Netflix με την αυτοβιογραφική σειρά “Survivre a Pablo Escobar”. Φυλακίστηκε ξανά το 2018 με την κατηγορία του εκβιασμού.

Πώς έγινε το πρωτοπαλίκαρο του Εσκομπάρ δρώντας υπό τις οδηγίες του;

Με γονείς εμπόρους, γεννήθηκε στο χωριό Γιαρουμάλι (βορειοδυτικά) το 1962. Όπως ο ίδιος επιβεβαίωνε μεγάλωσε σε ένα «βίαιο περιβάλλον».
Συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Pablo Escobar όταν ήταν 17 ετών μετά την επίσκεψη του στο διάσημο σπίτι του Hacienda Napoles, της κεφαλής των ναρκωτικών, με έναν φίλο που είχε να κάνει δουλειά´ εκεί.

Στα απομνημονεύματά του, αφηγείται ότι πέρασε από τις σχολές των Πεζοναυτών και της Αστυνομίας της Κολομβίας και είχε αποκτήσει άδεια οπλοφορίας, προτού γίνει το «δεξί χέρι» του Εσκομπάρ. Στις σχολές αυτές, μάλιστα, κέρδισε το διακριτικό του ψευδώνυμο ” Ποπάι – Popeye” λόγω της φυσικής του ομοιότητας με τον χαρακτήρα.

Όπως είχε αναφέρει:

«Όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά, ήταν σαν να έβλεπα θεό. Είχε αυτή την τρομερή παρουσία, σαν μια αύρα γύρω του. Διέθετε απίστευτο μαγνητισμό, αλλά ήταν και εξαιρετικά απλός. Την ημέρα που τον κοίταξα στα μάτια ήξερα πως θα πέθαινα για αυτόν, αν χρειαζόταν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily mail σε ηλικία 18 ετών, είχε το πρώτο «συμβόλαιο θανάτου». το οποίο ήταν σκοτώσει έναν οδηγό λεωφορείου στη Μεδελίν, ο οποίος είχε εξοργίσει την Escobar αφού δεν βοήθησε τη μητέρα ενός φίλου που έπεσε καθώς κατέβηκε από το λεωφορείο και πέθανε.

Είχε πληρωθεί £ 25,000 γι αυτό. Όπως είπε: «Έκανα κάποιες έρευνες, βρήκα τον τύπο και τον σκότωσα. Δεν ένιωσα τίποτα. Η ιδέα ότι ένα άτομο δεν μπορεί να κοιμηθεί σκεφτόμενος του νεκρούς δεν ισχύει για μένα», είχε αναφέρει, τότε.

«Ούτε έπρεπε να παίρνω φάρμακα, να καπνίζω ή να παίρνω χάπια για να ηρεμήσω. Οι πράξεις που έκανα δεν με στερούσαν τον ύπνο».
Σε συνέντευξή του το 2015 – όπου φοβόταν για τη ζωή του από συγγενείς πολλών θυμάτων του – επέμενε ότι όλοι όσοι σκότωσε ήταν απλώς «θύματα πολέμου».

Φυλάκιση και μετάνοια

Το 1992, σε ηλικία 30 ετών, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ, ο Βελάσκες παραδόθηκε στη δικαιοσύνη. Ομολόγησε ότι εκείνος είχε δώσει το όπλο που σκότωσε το 1989 τον φιλελεύθερο υποψήφιο για την προεδρία της Κολομβίας Λουίς Κάρλος Γκαλάν, είχε δολοφονήσει έναν εισαγγελέα και είχε συμμετάσχει στην απαγωγή του συντηρητικού Αντρές Παστράνα, που κατόπιν εξελέγη πρόεδρος της Κολομβίας (1998-2002).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνεργάζεται με την αστυνομία και τους αποκαλύπτει ονόματα μελών του καρτέλ και για αυτό καταδικάστηκε μόνο για τη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία Λουΐς Κάρλος Γκαλάν, σε 22 χρόνια φυλάκισης. Κατά την παραμονή του στη φυλακή, σπούδασε και ζήτησε συγχώρεση από τους συγγενείς των θυμάτων του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.