Πανεπιστήμιο Πατρών : Η Παγίδα του νέφους δεν πρέπει να επαναληφθεί

Πανεπιστήμιο Πατρών : Η Παγίδα του νέφους δεν πρέπει να επαναληφθεί

 «Η χώρα υποβλήθηκε σε ένα τρομερά επικίνδυνο πείραμα, με υψηλότατες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων τις χειρότερες ώρες της ημέρας. Το πείραμα αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί τον επόμενο χρόνο, γιατί η φύση μπορεί να μη δείξει κατανόηση»!

Με τα λόγια αυτά έκλεισε ο κ. Σπύρος Πανδής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, την παρουσίαση χθες στον «Δημόκριτο» των αποτελεσμάτων της έρευνας για την αιθαλομίχλη, που πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Πάτρα, Γιάννενα και Ηράκλειο, από 10 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου. Οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, που μέτρησαν οι επιστήμονες, έφτασαν σε «δολοφονικά» επίπεδα, τα οποία μειώθηκαν μόνο λόγω του καιρού: 3,5 βαθμοί Κελσίου πάνω από πέρυσι, βροχές και αέρηδες.

Ερευνητικές ομάδες από το Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε. Γερασόπουλος), το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Κ. Ελευθεριάδης), τα Πανεπιστήμια Κρήτης (Ν. Μιχαλόπουλος), Αιγαίου (Χρ. Πηλίνης, συντονιστής του προγράμματος και Γ. Μπίσκος), Πατρών (Σ. Πανδής), Ιωαννίνων (Ν. Χατζηαναστασίου) και το αμερικανικό Georgia Tech (Α. Νένες), με συμμετοχή πάνω από 20 διδακτορικών και πανάκριβα όργανα, κατέληξαν σε συγκλονιστικά ευρήματα:

 Οι συγκεντρώσεις ρύπων τις κρύες νύχτες με άπνοια έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες ωριαίες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μέχρι 2,5 μικρά (ΑΣ 2,5) στο κέντρο της Αθήνας (Θησείο) ήταν περίπου 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και στο κέντρο της Πάτρας πάνω από 200 μg/m3!

Κι αυτό όταν το όριο (ετήσιος μέσος όρος) για τα ΑΣ 2,5 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20 μg/m3. Τα ΑΣ 2,5, που ήταν το 90% περίπου της αιθαλομίχλης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, γιατί καθώς είναι μικροσκοπικά διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες και στα αιμοφόρα αγγεία.

– Η κύρια προέλευση (άνω του 80%) των αερίων ρύπων είναι η καύση ξύλων. Πώς φάνηκε; Ανιχνεύθηκαν σε ανάλογες με τα ΑΣ 2,5 συγκεντρώσεις ακετονιτριλίου και καλίου, που θεωρούνται το χημικό «δακτυλικό αποτύπωμα» της καύσης ξυλείας.

Πρέπει να τονισθεί ότι η καύση ξυλείας απελευθερώνει πολλές τοξικές και καρκινογόνες χημικές ενώσεις, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Η «ενοχή»των καυσόξυλων φανερώνεται και από το ωρολόγιο πρόγραμμα της αιθαλομίχλης, που πυκνώνει από τις 6 μ.μ. και φτάνει στο μέγιστο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

 Σε συγκεκριμένες νύχτες μετρήθηκαν και σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων (τολουόλιο, ξυλόλια, κ.λπ.), που αποδεικνύουν την καύση επεξεργασμένων ξύλων και άλλων υλικών. Οι συγκεντρώσεις τους τη νύχτα ήταν διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις τους κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής (εκπέμπονται και από τα αυτοκίνητα).

 Η παγίδα νέφους γινόταν πολύ πιο έντονη τις κρύες νύχτες με άπνοια. Τα τζάκια έκαιγαν στο φουλ ξερνώντας καυσαέρια, ενώ το κλίμα κρατούσε τους επικίνδυνους ρύπους χαμηλά, σε πυκνές συγκεντρώσεις μέχρι τα 400 μέτρα ύψος. Οταν η θερμοκρασία έπεφτε κάτω των 5 βαθμών Κελσίου, τότε η ατμόσφαιρα γινόταν αποπνικτική. Ευτυχώς, φέτος, λόγω του θερμού Ιανουαρίου, στην Αθήνα ξεπεράστηκαν οι υψηλότατες συγκεντρώσεις των 50 μg/m3 «μόνο» 6 φορές, στην Πάτρα 12, στα Ιωάννινα 19 και στο Ηράκλειο μία.

Oμόφωνη ήταν η τοποθέτηση των διακεκριμένων επιστημόνων που βρέθηκαν στο πάνελ της παρουσίασης: Σε καμία περίπτωση η πολιτεία δεν πρέπει να αφήσει να επαναληφθεί η φετινή πρακτική για την (όπως όπως) θέρμανση του πληθυσμού, γιατί ενέχει μεγάλους κινδύνους για την υγεία σε περίπτωση βαρύτερου χειμώνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.