ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Φρουροί της Επανάστασης και Δύναμης Κουντς – Ο δεύτερος στρατός του Ιράν (βίντεο)

Φρουροί της Επανάστασης και Δύναμης Κουντς – Ο δεύτερος στρατός του Ιράν (βίντεο)

Oι Φρουροί της Επανάστασης είναι οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν που γεννήθηκαν πριν από 40 χρόνια με στόχο την υπεράσπιση του ιρανικού ισλαμικού συστήματος ενώ λειτουργούσε ως αντίβαρο στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

Από τότε αποτελεί μια σημαντική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν με στενούς δεσμούς με τον Ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, και πολλές ακόμη ανώτερες προσωπικότητες ενώ έχουν μέσω του σκιώδους υπερπόντιου επιχειρησιακού της βραχίονα, της Δύναμης Κουντς (Ιερουσαλήμ), της οποίας επικεφαλής ήταν ο Κασέλ Σουλεϊμανί και διεθνή παρουσία.

Σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης εκτιμάται ότι έχουν περισσότερα από 150.000 ενεργά μέλη στις τάξεις τους, κατέχουν δικές τους επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις ενώ επιβλέπουν τα στρατηγικά όπλα του Ιράν.

Η σημερινή γιγάντωση ξεκίνησε όταν δημιουργήθηκαν ένα νέα σύνταγμα το οποίο χωριζόταν στο στρατιωτικό κομμάτι (Artesh), για την υπεράσπιση των συνόρων του Ιράν και για τη διατήρηση της εσωτερικής τάξης και μία ξεχωριστή Φρουρά (Sepah-e Pasdaran), για την προστασία του ισλαμικού συστήματος.

Το ναυτικό του IRGC είναι επιφορτισμένο με την περιπολία του στρατηγικής σημασίας στενού του Ορμούζ, ενός στενού ποταμού που συνδέει τον Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό, μέσω του οποίου περνά το 20% του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.

Η από αέρος δύναμη του IRGC, αν και δεν πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις είναι υπεύθυνη για τους ιρανικούς πυραύλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη σε βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.