Ελεύθερος ο Έλληνας α’ μηχανικός από το πλοίο «Πτολεμαίος» που κρατείται στο Τζιμπουτί

Ελεύθερος ο Έλληνας α’ μηχανικός από το πλοίο «Πτολεμαίος» που κρατείται στο Τζιμπουτί

Ελεύθερος αφέθηκε ο α’ μηχανικός του ελληνόκτητου πλοίου «Πτολεμαίος» το οποίο κρατείται από τις αρχές του Τζιμπουτί μετά την πτώχευση της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Στο φορτηγό πλοίο παραμένει το πλήρωμα σαν «ασφάλεια» αλλά στην ουσία είναι όμηροι του κράτους λόγω των χρεών της πλοιοκτησίας. Του ίδιου πλοιοκτήτη έχει κρατηθεί και δεύτερο πλοίο στην περιοχή το «Αρίμπας» για χρέη. Και τα δύο πλοία τα «σταμάτησαν» στις 4 Σεπτεμβρίου 2019. Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών ήταν συνολικά πέντε. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφεθεί ελεύθερος ο υποπλοίαρχος Αργύριος Τσαγκρής.

Ο μηχανικός είναι ο Γιώργος Μπουγιούκας ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Η «ομηρία» των ναυτικών συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες.

Το «Πτολεμαίος» είναι αγκυροβολημένο τρία μίλια μακριά από το λιμάνι με τις τοπικές αρχές, να μην του δίνουν άδεια να καταπλεύσει στο λιμάνι εξαιτίας οφειλών του πλοιοκτήτη σε λιμενικά τέλη και πετρέλαιο. Οι ναυτικοί είναι αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα κυρίως φαγητού αλλά και φαρμάκων.

Την περασμένη Τρίτη τέσσερις εκπρόσωποι των οικογενειών των ναυτικών είχαν συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου ενημερώθηκαν για την επικείμενη απελευθέρωση του α’ μηχανικού. Οι προσπάθειες των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας συνεχίζονται για την απελευθέρωση του πληρώματος. Σημαντικότατη ήταν η βοήθεια της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Paratus και των ιδιοκτητών της οι οποίοι λόγω των επαφών και των σχέσεών τους με τους κρατικούς φορείς του Τζιμπουτί συνέβαλαν και συμβάλουν τα μέγιστα για την απελευθέρωση των ναυτικών.

Σημαντική και η συμβολή στις διαπραγματεύσεις της προξένου της Ελλάδας στην Αιθιοποία η οποία έχει και αρμοδιότητα για το Τζιμπουτί, Όλγας Τζωρτζάτου. Μάλιστα είχε στείλει κάποιες κάρτες τηλεφωνίας για διαδικτυακή επικοινωνία των ναυτικών με τις οικογένειές τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Έλληνας μηχανικός αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα αύριο Σάββατο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.